I samarbeid med SINTEF og fire andre nettselskap har Hafslund Nett gått nye veier for å krympe avbruddstiden ved strømbrudd.
I et nylig avsluttet prosjekt har samarbeidspartnerne vist at avbruddstiden kan reduseres vesentlig når såkalt smartgrid-teknologi tas i bruk. Smartgrid er en betegnelse på neste generasjons strømnett, basert på ny teknologi for overvåking, styring og utnyttelse av moderne kommunikasjonsteknologi.
Les også: Åpnet nytt smarthus-laboratorium
Fjernstyring og selvhelende strømnett
Flere steder på Østlandet har prosjektet testet ut bruk av fjernavleste feilindikatorer og fjernstyrte brytere, samt foretatt målinger for å beregne avstanden til feilstedet. Ved strømbrudd har dette gitt nettselskapene data som gjør at feil kan lokaliseres og strømforsyningen gjenopprettes raskere enn tidligere.
Prosjektet har også testet og satt i drift flere ulike løsninger med automatiske omkoblinger, såkalte selvhelende nett.
Les også: Menn vil spare strøm – kvinner vil stå fritt
Årlige millionbesparelser
SINTEF har hatt rollen som prosjektleder i prosjektet «Feil- og avbruddshåndtering i smarte distribusjonsnett». I tillegg har SINTEF utviklet en metodikk for å beregne hvordan ulike kombinasjoner av fjernavleste feilindikatorer, fjernstyrte brytere og automatikk kan bidra til reduksjon i avbruddstiden.
Basert på resultatene fra prosjektet er det anslått at samlet gevinst for Norge ved å ta i bruk slik smartgridteknologi i det høyspente distribusjonsnettet, vil være omlag 125 millioner kroner i reduserte avbruddskostnader årlig – såkalte KILE-kostnader. KILE står for Kostnader ved Ikke Levert Energi og representerer samfunnsøkonomiske kostnader ved strømbrudd.
I dette anslaget inngår både reduserte kostnader for bedrifter, og kostnader knyttet til de ulemper husstander opplever når strømmen går. Reduserte driftskostnader for nettselskapene kommer i tillegg.
Les også: Jakten på lavere strømregning
Belønnet med innovasjonspris
Prosjektet mottok nylig en innovasjonspris som deles ut av Smartgridsenteret i Trondheim.