- Historien har vist at vi trenger problemløsere av begge kjønn for å møte samfunnets store utfordringer, men i dag er det vesentlig flere menn enn kvinner som jobber i bransjen. Derfor ønsker Abelia og ODA å inspirere flere kvinner til å velge teknologiske yrker, sier Øystein Eriksen Søreide, leder av juryen og administrerende direktør i Abelia.
Løftes frem som rollemodell
Anne Marthine Rustad jobber som forskningsleder i SINTEF, og brenner for mulighetene industriell kunstig intelligens fører med seg. Hun setter stor pris på oppmerksomheten, og utdyper:
- Det er alltid veldig hyggelig å bli anerkjent for det arbeidet man gjør, og så er det viktig med denne typen utnevnelser for å skape rollemodeller for kvinner innen teknologi, for å vise dem at dette er en mulig karrierevei.
Lav kvinneandel
Det jobber i dag betraktelig flere kvinner innen IKT enn det gjorde for ti år siden. Bransjen har økt i antall ansatte og omsetning. Ikke minst har den vokst i betydning. Samtidig viser ferske tall fra Kantars årlige undersøkelse for ODA-Nettverk at kvinneandelen innen IKT fortsatt er på beskjedne 29 prosent.
- Norge trenger flere teknologikvinner. Det er derfor gledelig at årets liste viser at vi har mange spennende talenter på vei opp, med stor variasjon i bakgrunn og ansvarsområder. Listen for 2020 inkluderer utviklere, toppledere, gründere, fageksperter, rådgivere og fagledere, på tvers av sektorer, sier Kristine Hofer Næss, Chief Customer Officer i Amesto Solutions og styreleder i ODA-Nettverk.
Hederlig omtale til Alexandra Bech Gjørv
Juryens formål har vært å få frem ukjente kandidater. Derfor ble det før nominasjonene laget en liste over allerede godt etablerte ledere, som ikke kunne nomineres, men som juryen har valgt å gi hederlig omtale. Vår konsernsjef er på denne listen i godt selskap med andre fremtredende ledere.
Vi gratulerer Anne Marthine Rustad og alle kvinner med dagen den 8. mars!