I disse dager legger forskningsinitiativet Battery2030+ frem sitt langsiktige veikart som skisserer hva som trengs av handlinger for å skape fremtidens bærekraftige batterier.
Initiativet setter lys på tre hovedretninger for forskning som er basert på en kjemi-nøytral tilnærming. Disse vil fremskynde utviklingen av neste generasjons batterier.
SINTEF har bidratt til utvikling av veikartet gjennom vår deltagelse i Battery 2030+ prosjektet. SINTEF, gjennom avdeling for Bærekraftig Energiteknologi ved SINTEF Industri, har vært involvert i Battery2030+-initiativet siden oppstarten, og har bidratt både i utviklingen av veikartet og synliggjøring av prosjektet og konsortiet både i Norge og Europa. I tillegg, med bakgrunn i teknologiområdene som er identifisert i veikartet, har SINTEF satt opp kompetansegrupper med fokus på multiskala modellering og self-healing for batterier.
Veikartet som er utviklet i Battery 2030+ beskriver bruk av digitale teknologier i forskningen vår, slik som kunstig intelligens, til å skape fremtidige smarte og tilkoblede batterier. Batteridesign og utvikling skal inn i den digitale tidsalderen.
Å utvikle banebrytende teknologier vil kreve stor flerfaglig forskningsinnsats og tilnærming. Europa har et potensiale til å ta ledelsen takket være en blomstrende forsknings- og innovasjonskultur. SINTEF Industri koordinerer og er involvert i flere store EU-prosjekter innen batteriteknologi, slik som det nyopprettede HYDRA-prosjektet i Horisont 2020 der vi skal utvikle Li-ion batterier med høy energitetthet ved bruk av bærekraftige materialer.
De tre viktigste temaene som identifiseres i veikartet Battery2030+ har lagt frem er:
- Sette fart på utviklingen av grensesnitt og materialer
- Integrering av smarte funksjonaliteter
- Produksjonsevne og resirkulerbarhet (inn i materialets utviklingsprosess)
Her kan du laste ned og lese mer om temaene i veikartet Https://battery2030.eu/research/roadmap/
Kontaktpersoner:
Edel Sheridan
Simon Clark
Her kan du finne en lengre pressemelding om veikartet på engelsk