Til hovedinnhold
Norsk English

Spinoff-bedrifter fra forskning i SINTEF på topp ti-liste

Tre mikrochiper på en finger
InVivo Bionics, som har utviklet trykksensorer for bedre diagnostikk av pasienter med urinveisproblemer, er på listen over de ti beste deep tech-startupene i Norge. Foto: InVivo Bionics
Fire spinoff-bedrifter fra SINTEF er på Technoports liste over de ti beste deep tech-oppstartsbedriftene i Norge.

En av dem er Minuendo, som lager små hørselsvern-propper. Tidligere SINTEF-forsker Olav Kvaløy hadde ideen til øreproppene, som beskytter brukerens hørsel og gjengir alle lyder perfekt. Også Ocean Space Acoustics (OSAC) hadde sitt utspring i SINTEF, som bedriften fortsatt har nær tilknytning til. OSAC har utviklet PingMe, et teknologisk hjelpemiddel som gjør det enklere for fiskere å finne igjen tapt utstyr under vann. PingMe hindrer ikke bare økonomiske tap, men også forsøpling av havet. Det er de tidligere SINTEF-forskerne Odd Trandem og Tone Berg, samt tidligere konserndirektør i SINTEF, Aage J. Thunem, som står bak OSAC.

Det er foreningen Technoport som står bak Startup Spotlight, som er en liste over de ti mest interessante deep tech-oppstartsbedriftene å følge med på nå. Oppstartsbedriftene er også nominert til å vinne 100.000 kroner på årets Technoport 2021-konferanse.

Bærekraftige innovasjoner

Konserndirektør i SINTEF, Morten Dalsmo, gratulerer de nominerte.

- Det er veldig gledelig å se at flere av de nominerte oppstartsbedriftene har sitt utspring fra forskning i SINTEF. De representerer alle bærekraftige innovasjoner som kan få stor, positiv innvirkning på enten miljø, bransjer eller menneskers helse og livskvalitet. I SINTEF arbeider vi med teknologi for et bedre samfunn, og jeg er stolt av det tidligere SINTEF-forskere har fått til, sier Dalsmo.

Tidligere forsker ved SINTEF MiNaLab, Ingelin Clausen, er gründeren bak nominerte InVivo Bionics. Basert på avansert mikro- og nanoteknologi har bedriften, i samarbeid med SINTEF, utviklet mikroskopiske trykksensorsystemer for bedre diagnostikk av pasienter med urinveisproblemer. 900 millioner mennesker i verden lider av slike problemer. InVivo Bionics løsning gir helt ny kunnskap om blærens funksjon ved å overvåke trykket kontinuerlig, og legene kan dermed tilby en mer målrettet behandling.

Også oppstartsbedriften Hystar, som tilbyr utstyr for hydrogenproduksjon, er en spinoff fra SINTEF og er med på listen.

Strategisk satsing gir resultater

- SINTEFs langsiktige og strategiske satsing på kommersialisering av deep tech gir resultater. Til sammen har SINTEF per i dag 17 deep tech startups fra helt tidlig fase til ca. 100 millioner kroner i omsetning. Som et av de ledende innovasjonsmiljøene produserer SINTEF to til fire nye deep tech-selskap hvert år og det er vår ambisjon å fortsette med det, sier konserndirektør Anders Lian i SINTEF TTO, som kommersialiserer forskningsresultater gjennom oppstart og utvikling av nye bedrifter.

SINTEF er ett av medlemmene i foreningen Technoport, der nøkkelaktører fremmer forskningsbasert teknologiutvikling og innovasjon som bidrar til en bærekraftig verdiskaping. Foreningen har valgt ut Startup Spotlight-listen i forbindelse med årets Technoport 2021-konferanse 27. april. Frem til 26. april kan du stemme på den oppstartsbedriften du mener fortjener en av de tre finaleplassene på årets konferanse. Der vil konferansens deltakere stemme frem en vinner, som stikker av med prisen på 100.000 kroner.

Her er de nominerte på Startup Spotlight-listen:

 

InVivo Bionics

Minuendo

Ocean Space Acoustics

Hystar

Cimon Medical

Hubro Therapeutics

ClexBio

Zeabuz

TempoGene

Chip NanoImaging

Du kan stemme på din favoritt her.