Temaet for årets norske Women in Data Science (WiDS), som ble holdt over to halve dager 17. og 18. mars, var "Applied Artificial Intelligence (AI)", eller kunstig intelligens i praksis. Ti fremtredende tech-eksperter fra blant andre Statnett, Statkraft, Yara International, Animalia og Kolonial holdt foredrag om hvordan de bruker kunstig intelligens i sine virksomheter.
- Det var kjempegøy! Det var mange inspirerende foredrag og gode diskusjoner om kunstig intelligens og hvordan det brukes i viktige, norske næringer, sier seniorforsker Heidi Dahl ved Matematikk og Kybernetikk i SINTEF Digital. Hun startet den norske satellittkonferansen av Stanford-initiativet Women in Data Science i 2017. Nå arrangerer hun konferansen sammen med Sheri Shamlou, Mia Ryan og nåværende WiDS Oslo-leder Alexandra Gunderson.
Påmeldte fra nesten 100 ulike land
- Det var 650 påmeldte fra nesten 100 ulike land. På grunn av tidsforskjeller var det ikke alle som kunne delta live, så de får opptakene tilsendt i løpet av de neste ukene. Det var 344 som var med live begge dager. Vi er overveldet over den store interessen, sier Gunderson, som til vanlig er daglig leder i teknologiselskapet Unifai.
I år var det femte gangen den norske satellittkonferansen av Stanford-initiativet Women in Data Science ble arrangert. I motsetning til de tre første årene ble både årets og fjorårets konferanse streamet på grunn av koronapandemien. Det gjorde at Oslo-konferansen tiltrakk seg et publikum også langt utenfor hovedstadens og landets grenser.
Alle foredragsholderne på den årlige konferansen er kvinner. Bakgrunnen for det er at det er for få arenaer der kvinner i tech-miljøet blir invitert opp på scenen.
- Vi opplevde at kvinner ikke fikk mikrofonen nok på de fleste store konferanser, så da skaffet vi ganske enkelt vår egen mikrofon, sier Dahl.
Digital møteplass
Seniorforskeren savnet en faglig møteplass for stordata og dataanalyse i Norge. Samtidig ønsket Dahl å gi alle en mulighet til å utvide nettverket sitt med dyktige kvinnelige kolleger i det mannsdominerte techmiljøet.
Konferansen har blitt svært populær, også blant menn, som utgjorde 13 prosent av årets deltakere.
Til tross for at konferansen nå holdes digitalt som følge av koronasituasjonen, mener arrangørene at de klarte å skape en møteplass.
- Det var én-til-én videomøter, chatter og aktive breakout-rom begge dager, så folk kunne nettverke selv om det var online. Det blir ikke den samme møteplassen som når vi møter fysisk, men det gir mulighet for å møte folk fra helt andre deler av verden, sier Dahl. Hun har allerede fått mange positive tilbakemeldinger på konferansen og det faglige innholdet.