Langt utviklingsløp
Teknologien pilotprosjektet baserer seg på er arbeidet fram i en lang rekke forsknings- og utviklingsprosjekter, samt industrielle forsøk
– Eramet har over flere år jobbet målrettet med forskning på biokarbon sammen med blant andre oss i SINTEF. Vi er glade for å ha vært med på dette utviklingsløpet som nå går over i siste og avgjørende fase før en fullskala implementering sier prosjektleder Per Anders Eidem i SINTEF Helgeland.
I dag er det ingen andre i verden som bruker biokarbon i produksjon av manganlegeringer i store lukkede ovner, det er fossilt karbon som benyttes. Mangan brukes blant annet i stålproduksjon verden over.
– Hvis Eramet Norways pilotprosjekt med biokarbon lykkes, så vil det være et teknologigjennombrudd, sier adm.dir. i Enova, Nils Kristian Nakstad i en pressemelding.
370.000 tonn CO2
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide er godt fornøyd med bedrifter som driver den grønne omstillingen fremover.
– Eramets pilotprosjekt viser vei for utslippskutt innen manganproduksjon både nasjonalt og globalt. Vi er avhengige av slik teknologiutvikling hos framoverlente bedrifter, for å kutte utslipp og opprettholde konkurransekraften til norsk industri i omstillingen til lavutslippssamfunnet, sier Barth Eide.
Piloten har fått innvilget 62,1 millioner i støtte fra Enova.
– Det haster å få ned utslippene, og støtten fra Enova gir oss nødvendig risikoavlastning slik at vi nå kan skalere opp innsatsen. Å erstatte fossilt koks med bærekraftig biokarbon som reduksjonsmiddel i våre smelteprosesser er en sentral del av Eramet Norways klimaveikart, sier adm.dir i Eramet Norway, Bjørn Kolbjørnsen.
Dersom Eramets tre smelteverk i Norge tar i bruk biokarbon i form av trekull i sin produksjon, kan selskapet redusere CO2-utslippene med ca. 370.000 tonn pr år. Det globale potensialet for reduksjon av fossilt CO2 i manganproduksjon er på hele 32 millioner tonn.
– Dette prosjektet kan bidra til en klimanøytral manganindustri over hele verden, sier Nils Kristian Nakstad.
Klimanøytralitet innen rekkevidde
Bærekraft er de siste årene blitt førende for mange industriaktører.
– Dette prosjektet er en bekreftelse på at industrien tar grep for å bli klimanøytral. Det viser en offensiv industri som ønsker å møte politiske og samfunnsmessige forventninger til en grønnere retning, sier forskningsdirektør i SINTEF Industri og styreleder i SINTEF Helgeland, Jack Ødegård.
– SINTEF har hatt bærekraft og sirkulær økonomi som kjerneområder over mange år. Gjennom samarbeid med våre kunder og partnere har vi høstet erfaringer og vært med å utvikle nye fremtidsrettede, teknologiske løsninger, legger han til.
I prosjektet vil SINTEF Helgeland, sammen med andre ressurser i SINTEF, blant annet bidra med prosjektledelse, dokumentasjon av bærekraft og forsøk i Trondheim.
Klimanøytral prosessindustri
Piloten vil bidra til å optimalisere ovnsdriften hos Eramet slik at den tilpasses biokarbonets egenskaper. Avgass- og rensesystemet må muligens også tilpasses. Det vil piloten avdekke.
– Vi har nå lyktes i å ta frem biokarbonkvaliteter som vil testes og videreutvikles industrielt. Vi satser på å introdusere nyutviklet og sertifisert biokarbon i ovnene allerede i slutten av neste år, sier Nakstad.