6. juli inntar 600 videregående-elever fra hele verden Oslo for å delta i Den internasjonale matematikkolympiaden (IMO). Fra Norge er det seks deltakere som får representere Norge, etter først å ha gått til topps i Abelkonkurransen.
For Bjørnar Gullikstad Hem åpnet den prestisjefylte konkurransen dørene til en kreativ matteverden og spennende jobber.
- Jeg synes det er veldig kult at Matte-OL blir arrangert i Norge. Det er ganske stort og veldig mye prestisje. I USA og Kina er for eksempel dette en av de mest prestisjefylte tingene du kan gjøre innen realfag på videregående, forklarer Bjørnar Gullikstad Hem (22). Han har selv deltatt i IMO hele to ganger, etter først å ha nådd opp i Abelkonkurransen. Under OL i Brasil i 2017 fikk Hem hederlig omtale, mens han i Romania i 2018 kom på en imponerende 175. plass. Det plasserte ham i øverste halvdel av resultatlistene og gav ham en bronsemedalje.
- Matte er spennende og kreativt
- Før jeg var med for første gang syntes jeg matte var helt ok. Inntrykket var at matte handlet om å regne på et papir. Men i konkurransen måtte jeg tenke og være kreativ - det var kjempegøy! Hadde det ikke vært for Abelkonkurransen og Matte-OL hadde jeg kanskje ikke fortsatt med matte, men nå studerer jeg matte og synes det er det mest spennende i verden, sier Gullikstad Hem, som går sivilingeniør-programmet med spesialisering i industriell matematikk på NTNU.
Forskningssjef og digitaliseringsdirektør i SINTEF, Trond Runar Hagen, håper at flere unge skal gjøre den samme oppdagelsen som Gullikstad Hem og velge å studere realfag. Forskningsinstitusjonen har derfor valgt å sponse den internasjonale olympiaden, som varer fra 6. til 16. juli.
- Vi ønsker å løfte matematikk og vise at matte er spennende, kreativt og ikke minst helt avgjørende for at vi skal klare den digitale og grønne omstillingen verden skal igjennom. I SINTEF utvikler vi teknologi for et bedre samfunn og er helt avhengige av matte-talenter som evner å tenke nytt. Vi håper at Matte-OL kan bidra til at flere oppdager hvor gøy og viktig matematikk er, sier Hagen.
Åpnet dører til attraktive jobber
For Bjørnar Gullikstad Hem vekket ikke deltakelsen bare en stor interesse for matematikk, det åpnet også dører inn til attraktive arbeidsgivere.
- Etter videregående fikk jeg sommerjobb i Cognite, og det var i stor grad fordi jeg hadde vært med i Matte-OL. Det er veldig fint å ha på CV-en, ha med i jobbsøknader og når man søker om stipend til utveksling. Jeg tror også det hadde noe å si for at jeg fikk jobb i SINTEF, sier 22-åringen. I fjor sommer jobbet han som sommerforsker i avdeling for matematikk og kybernetikk i SINTEF Digital. Der arbeidet han blant annet med modellering, hvor han beregnet hvordan væsken flyter under havbunnen og hvordan man kan bruke dette til å lagre CO2.
- I SINTEF fortalte de meg at det er den kreative delen som er viktigst i matte. Og det jeg synes er mest spennende med matte er å bruke den kreative hjernen til å løse problemer, sier han og oppfordrer andre til å velge å studere matematikk.
- Fordi matte er gøy! Og i denne verden som bare blir mer og mer digital så kommer matte til å bli et viktigere og viktigere verktøy. Matte er grunnleggende i alle vitenskaper og er på mange måter språket som kreves for å forstå hvordan verden fungerer, sier han.
Heier du på matematikk?
Det er mange grunner til at du bør elske matematikk. Hør hvorfor i vår teknologipodkast Smart forklart: