Om Norges klimamål skal nås, må flere stimuleres til å følge eksempelet vårt. I dag opplever mange eiere av aldrende kontorbygg at de kun har to valg. Enten rive og bygge nytt, eller flikke på eksisterende bygg.
Vi fikk lyst til å gå en tredje vei: utvikle og prøve ut nye fasadeteknologier som vil gi oss det beste fra nybyggenes verden, uten å bygge nytt.
Sintefs 65 år gamle lab- og kontorbygg i Oslo blir nå et eksempel som skal vise hvordan dette kan gjøres.
Myte at nye bygg alltid er grønnest
I stedet for å rive det aldrende bygget vil vi modernisere det gjennom et kombinert rehabiliterings- og innovasjonsprosjekt.
Som en av de første i Norge skal vi la et gammelt yrkesbygg gjennomgå en dobbel forvandling mens det er i full drift.
- Lokalene får vindusløsninger som vil slippe like mye dagslys inn som det nye kontorbygg gjør.
- Samtidig gjør vi bygget om til et såkalt «passivhus». Det vil si en bygning som har ekstremt lavt behov for tilført energi, innfrir på komfort og brukskvalitet og som dekker sitt vesle energiforbruk på fornybart vis.
Produksjon av byggematerialer som sement og armeringsjern har et stort karbonfotavtrykk. Men kanskje tror du at nye bygg pr. definisjon trenger mye mindre energi til oppvarming og kjøling, og at nybygging alltid blir mest klimavennlig totalt sett? I så fall tar du feil. Byggesaken vår i Oslo skal bidra til å vise nettopp det.
Sintefs kontor- og laboratoriebygg på Gaustad i Oslo ble tatt i bruk i 1956. Utseendet er knapt endret siden da. Foto: Sintef
Ny fasade gir CO₂-kutt
Betongskjelettet er friskt. Det vi vil skifte, er bygningskroppens «slitte dress»: fasaden.
Ved å gjøre dette vil vi ifølge våre beregninger spare verden for et CO₂ -utslipp på 4000 tonn, gjennom redusert bruk av materialer. Det er like mye som om 40 dieselbiler holdes borte fra veien de neste 60 årene, det samme som byggets forventede levetid.
Om resepten vår brukes på tusen tilsvarende bygg som erstatning for rivning de neste årene, vil utslippskuttet knyttet til materialbruk tilsvare bortfall av alle dieselbiler i Bergen.
I tillegg vil ikke det rehabiliterte bygget trenge en eneste kilowattime mer til oppvarming og nedkjøling enn det like store nybygg med «passivhusstandard» gjør.
Ved å gi bygget slike egenskaper blir det beregnede behovet for tilført energi 30 prosent lavere enn det er i dag.
Utprøving som kilde til forbedringer
Om Norge skal innfri sine klimamål, må renovasjonstakt og renovasjonsmetoder for bygningsmasse endres og forbedres. Målet er at prosjektet i Oslo skal bidra til nettopp det.