Da pandemien startet måtte alle jobbe hjemmefra. Dette medførte store endringer for både arbeidsgivere og ansatte, og «du er muta» har blitt en av de mest brukte setningene på norske arbeidsplasser.
Hva skjer når vi nå går tilbake til kontoret? Skal alle tilbake? Hvordan får vi til samhandling og innovasjon? Hvordan bygger man kultur? Og hva gjør resten av verden, som vi kan lære av?
SINTEF-forskere har sammen med norske og internasjonale selskaper sett på nettopp dette, og deler nå sine erfaringer og funn fra forskningen. Tirsdag 15. februar arrangerte SINTEF i samarbeid med Storebrand en digital temadag om den hybride arbeidshverdagen, og opptaket kan du se her:
Om foredragsholderne
Nils Brede Moe er sjefforsker ved SINTEF Digital og forsker på virtuelt arbeid, hjemmekontor, prosessforbedring, autonome team og global systemutvikling. Han jobber tett med mange globale firma innen bransjene energi, telekom, transport og finans. I tillegg jobber Moe med flere konsulentfirma, programvarehus og offentlig sektor i Norge. Han har også en forskningsstilling ved Blekinge Institute of Technology i Sverige.
Jarle Hildrum er Senior Research Fellow og Head of People Analytics i Telenor Research. Han har en doktorgrad i innovasjonsstudier fra Universitetet i Oslo og jobber med statistikk og maskinlæring på HR- og kundedata. Jarle har 10 års forskningserfaring fra Universitetet i Oslo og Stanford, og har jobbet som forskningsleder i Telenor.
Caroline Horn er organisasjonsdirektør i SpareBank 1 Utvikling, og har som hovedoppgave å bygge en god, sterk og moderne organisasjon i et selskap som opererer i skjæringspunktet mellom teknologi og finans. Caroline er utdannet siviløkonom fra Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet og har mange års erfaring fra både finans- og dagligvarebransjen.
Per Kristian Helland er utdannet sivilingeniør i data fra NTNU som fant ut at mennesker er mer interessant enn bits & bytes. Han har jobbet som konsulent, controller, HR-partner, endringsleder og linjeleder. Felles for alle roller er at han alltid har jaktet bedre og mindre byråkratiske måter å gjøre ting på.
Anders Haugeto, Master of Technology / Software Engineering NTNU. Founder av Iterate, en venture builder som hjelper morgendagens innovatører hele veien fra ide til suksess. Jobber med teknologi og organisasjon og hjelper innovatører, startups og store selskaper som har ambisjoner om å få til store endringer.
Darja Smite er professor ved Blekinge Tekniska Högskola, Sverige. Hun har bred erfaring fra forskning på distribuert utvikling, knyttet til en lang rekke tema som team, smidig utvikling i global kontekst og tverrfaglige tema som avkastning på investeringer i programvare-utvikling.
Thor Thorsrud Sporsem er forsker hos SINTEF Digital og har en mastergrad i prosjektledelse fra NTNU. Han forsker på datadreven digital transformasjon og hybride arbeidsformer.
Anastasiia Tkalich er forsker hos SINTEF Digital og har en mastergrad i arbeids- og organisasjonspsykologi. Hun forsker på interne startups, digital transformasjon, og psykologisk trygghet.
Rasmus Ulfsnes er forsker på smidige organisasjoner og digital transformasjon ved SINTEF Digital. Han har tidligere jobbet både teknisk og strategisk innenfor teknologi, og har dyp og praktisk kjennskap til infrastruktur, applikasjonsutvikling og sky-leverandører. Han har hatt Enterprise Architect og CISO roller innenfor både privat og offentlig sektor.
Thomas Malt er CTO og Principal Engineer hos Knowit Objectnet. Han har lang erfaring som utvikler, Tech-Lead, løsningsarkitekt, virksomhetsarkitekt, smidig coach og rådgiver. Han har tidligere jobbet som teknologi- og utviklingssjef i NRK Medieutvikling og teknologidirektør og sjefsarkitekt for læringsplattformen Fronter.
Jørgen Hesselberg er forfatteren bak ‘Unlocking Agility’ og med-gründer for ‘Comparative Agility’, en plattform for vurdering og kontinuerlig forbedring. Han har ledet smidig transformasjon i selskaper som Nokia, HERE, McAfee og Intel. Han tok en bachelor-grad i journalistikk ved Universitetet i Missouri, en MBA ved Iowa State University, og en mastergrad i informasjonsteknologi ved Northwestern University. Han har fullført et etterutdanningsløp innen finans og disruptiv innovasjon ved Hardvard Business School.
Tove Selnes er en erfaren HR-leder og jurist, som har arbeidet med ledelse og HR i tech- og finansbransjen. Selnes har hatt lederstillinger i Opera Software, Eltel og Avinor, før hun begynte i Storebrand som HR-direktør i 2015. Hun har omfattende styreerfaring og er for tiden styreleder i HR Norge.
Torbjørn Røe Isaksen er tidligere stortingsrepresentant for Høyre med flere statsrådposter bak seg, sist som arbeids- og sosialminister fra 2020 til 2021 i Solbergs regjering. Han har inngående kjennskap til tematikken som minister da pandemien traff Norge, og arbeidslivet. Han var bl.a. ansvarlig for hjemmekontorforskriften som ble sendt på høring på vårparten 2021. Han tiltrer nå som ny samfunnsredaktør og kommentator i E24.
Beate Karlsen har hovedfag i organisasjonspsykologi og doktorgrad innen teknologi, innovasjon og kultur. Hun har 15 års konsulenterfaring og syv års ledererfaring fra ulike roller i AFF. Hun har forsket og undervist på universitetsnivå. Hennes kjernekompetanse er design og gjennomføring av lederutviklingsprogrammer i komplekse virksomheter. Beate arbeider primært med ledergruppeutvikling på toppledernivå i tillegg til integrert organisasjons- og lederutvikling. Hun er en etterspurt foredragsholder og er i dag utviklingsdirektør i AFF. De som samarbeider med Beate setter pris på hennes høye faglighet og lyttende og tillitsskapende stil. Hun er en dyktig fasilitator som utfordrer samtidig som hun ivaretar den enkeltes integritet.
Lene Eltvik Vindfeld er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole (NHH) med tilleggsutdanning i likestilling, samt organisasjon og ledelse fra Universitetet i Agder. Hun har vært leder for organisasjon, lederskap og kultur i Sbanken siden oktober 2020. Hun kom fra rollen som direktør i PwC med et spisset ansvar for konsulenthusets virksomhet innen området People & Organization. Før dette arbeidet hun flere år i Schibsted Norge og Bergens Tidende.
Ingrid Norrvall Vegdahl er relativt nyansatt i Telenor og har en mastergrad fra Norges Handelshøyskole.
Truls Wickholm er utdannet everksmontør. Han var ansatt i Viken Energinett/Hafslund i 1999–2005. Han var faglig-politisk leder i Oslo Arbeiderparti fra 2003 til 2013 og medlem av AUFs sentralstyre fra 2002 til 2006. Fra 2005-2017 møtte han fast på Stortinget for Oslo. Wickholm har vært medlem av Transportkomiteen, Utdanningskomiteen, og Finanskomiteen på Stortinget. I finanskomiteen var han skattepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet. Wickholm ble statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet 14. oktober 2021.
Aksel Faanes Persson har jobbet i NRK i 11 år, som vaktsjef og journalist. Blant annet i riksdekkende program på NRK P1 som Norgesglasset og Brønsj. Nå er han kommunikasjonsrådgiver i SINTEF, og programleder for teknologi-podkasten Smart forklart.
Viktoria Stray er førsteamanuensis i software engineering (Universitetet i Oslo) og forsker hos SINTEF. Hun er utdannet sivilingeniør i datateknikk (NTNU og University of California, Santa Barbara) og har en doktorgrad i software engineering (Universitetet i Oslo og University of New South Wales). Hun har flere års industrierfaring som IT-konsulent i Accenture. Viktoria forsker på smidige team og effektive møter.
Geir K. Hanssen er forskningsleder i SINTEF Digital. Han har en doktorgrad i software engineering fra NTNU med spesielt fokus på programvare økosystemer. Han har forsket på smidig programvareutvikling i samarbeid med flere norske bedrifter. Han er forfatter av boken SafeScrum - Agile development of safety-critical software.