Inspirerende, interessant og etterlengtet, var reaksjonene da SINTEF arrangerte digitaliseringskonferansen Digital fremtid 2022 onsdag. Målet var å dele kunnskap og samle kreftene for å få fart på den grønne og digitale omstillingen i Norge, og inspirere til mer samarbeid rundt digitalisering. Og stemningen var høy, da konserndirektør Morten Dalsmo i SINTEF ønsket rundt 200 næringslivsaktører, forskere og politikere velkommen til en dag full av spennende foredrag og panelsamtaler om cutting-edge forskning, innovativ teknologi og fremtidsrettede virksomheter.
Blant høydepunktene var da en energisk næringsminister Jan Christian Vestre møtte topplederne Tove Andersen i Tomra, Geir Håøy i Kongsberg Gruppen, Anne Marit Panengstuen i Nortura, Lars Røsæg i Yara og Lars Olav Grøvik i Tekna, samt ordstyrer og SINTEFs konsernsjef Alexandra Bech Gjørv til debatt. Temaet var hvordan myndigheter og industri skal akselerere det digitale og grønne skiftet i Norge.
Og statsråden innrømmet at innsatsen må trappes opp.
Video: Det var god stemning da SINTEF samlet 200 fra næringsliv, forskning og politikk til Digital fremtid 2022. Video: Marius Alexander Nygaard.
Varslet ny nasjonal plan for digitalisering
Vestre ble utfordret på å etablere Forskningssentre for næringsrettet digitalisering (FND). Han fikk også råd om hvordan han må møte det kritiske behovet for flere folk med digital kompetanse. Flere av topplederne trakk frem hvor viktig det er å satse på sensorteknologi, som er sentral for å gjøre den grønne og digitale omstillingen mulig. Næringsministeren fikk også spørsmål om hvorfor ikke staten tar eierskap til datainnsamling og -deling for å legge til rette for innovasjon.
- Vi er nok helt i verdenstoppen på data, men vi er veldig dårlige på å bruke det, innrømmet Vestre, som lover å få på plass industripolitikk for bruk av stordata.
- Og det haster egentlig med å komme i gang, for dette er en global konkurranse, sa han og varslet samtidig en ny og helhetlig nasjonal plan for digitalisering.
Møteplass for kunnskapsdeling om digitalisering
Professor Dag O. Hessen ved Universitetet i Oslo startet dagen med urovekkende fakta om klimaendringene og naturtap, men også om økt miljøbevissthet og håp. HUB Ocean-sjef Kimberly Mathisen holdt et inspirerende foredrag om hvordan hun sammen med SINTEF jobber med datainnsamling for å bevare havets tilstand og mangfold. Og Oslos byråd for helse, eldre og innbyggertjenester, Robert Steen, fortalte om hvordan de jobber med å digitalisere Oslo til å bli "verdens beste kommune".
Dagen var ispedd flere foredrag, panelsamtaler, en live-podkast og nyheter fra forskningsfronten. Fra scenen fikk deltakerne høre om alt fra sensorer som hjelper oss med søppelsortering og kunstig intelligens som bidrar til å kutte CO2-utslipp på anleggsplasser, til algoritmer som gjør flyplassene grønnere.
- Digital fremtid 2022 handlet om å sette søkelys på digitalisering, men også på hvordan dette må til for å skape resultater for klima og miljø. Konferansen bød på virkelig gode innlegg fra bedrifter og forskere, og flere innholdsrike paneldebatter med folk med dyp kompetanse og høye digitale og grønne ambisjoner. Det grønne skiftet er en mulighet og ikke en trussel for norsk næringsliv, men vi trenger å samle kreftene på digitalisering for å lykkes. Jeg er veldig glad for at vi klarte å skape en møteplass for kunnskapsdeling og gode diskusjoner, sier hun.
- Veldig bra og inspirerende
Og de positive reaksjonene lot ikke vente på seg.
- Jeg synes det har vært veldig, veldig bra. Det var veldig relevante temaer med relevante deltakere, sier Account Executive Michael Sund i Google Cloud.
Kundedirektør og strategisk rådgiver i Noa Ignite, Katrine Sundbye er enig.
- Jeg synes det var veldig bra og inspirerende. Det var veldig fint å få med seg helheten av de ulike initiativene som pågår. Det var veldig spennende for å få satt sammen et større bilde av hva vi må lykkes med i det grønne skiftet, sier hun.
Både Sund og Sundbye har lenge sett behovet for en møteplass hvor man kan dele erfaringer og kunnskap om digitalisering.
- Det er et enormt stort behov for det. Det er en ganske stor samling av tunge teknologiaktører som snakker sammen og så er det noen aktører, sånne som oss, som ikke er så mye med i de diskusjonene. Det er et tap for oss, men det er også et tap for dem, sier hun. Sundbye forteller at de startet samtaler på Digital fremtid 2022 som de kommer til å fortsette også etter konferansen.