Til hovedinnhold
Norsk English

Ny sensorkonferanse skal posisjonere Norge

- Det er ingen som har tatt lederskap i verden ved å jobbe for seg selv, sier Kongsberg-topp Bjørn Jalving. Nå skal det norske sensormiljøet samles for første gang, og legge grunnlaget for en styrking av Norges posisjon.

De er overalt rundt oss - i mobilen, bilen, vaskemaskinen og i smart-husene. Sensorer samler inn data om oss og omgivelsene våre, og er også nøkkelen til den industrielle digitaliseringen. Norge har et sterkt forskningsmiljø og over 150 selskaper som jobber med sensorer – mange av dem verdensledende innen avanserte sensorløsninger for industrien. Likevel har de aldri hatt en felles arena - før nå.

1.-2. juni skal akademia, forskningsinstitusjoner og bedrifter som utvikler, produserer eller bruker sensorløsninger samles på konferansen The Sensor Decade på nye Oslo Science City Arena.

- Vi håper og tror at The Sensor Decade kan danne grunnlaget for et bedre fungerende økosystem som kan være til fordel for alle som deltar, sier Senior Vice President for Technology, Sensors & Robotics, Bjørn Jalving, i Kongsberg Maritime, som lenge har samarbeidet med akademia, forskning og andre selskaper om sensorløsninger. Nå håper han The Sensor Decade kan bli starten på nye samarbeid for teknologigiganten, som er verdensledende i fremdriftsløsninger for skip og maritime operasjoner, samt systemer for å observere havet.

Portrett av mann
Bjørn Jalving i Kongsberg Maritime kommer til å se etter flere samarbeidspartnere på The Sensor Decade. Foto: Kongsberg

Nødvendig for å hevde seg i verdenstoppen

Foruten foredrag om hva de fremste aktørene jobber med, er det satt av mye tid til å knytte nye bånd på tvers av markeder og bransjer. Målet er å ta første skritt for å samle kreftene i det norske sensormiljøet, som til nå har jobbet i sine respektive markedsnisjer.

- Sammen kan vi posisjonere sensorer som et sterkt fagfelt i Norge, og dermed få gode investeringer og prosjekter sammen. Sensorer krever dessuten hardware, som krever fasiliteter og store investeringer. Å få state-of-the-art-laboratorier og produksjons- og testfasiliteter krever at vi samarbeider, sier forskningsleder i SINTEF og initiativtaker til The Sensor Decade, Marion O'Farrell.

Kvinne
Forskningsleder Marion O'Farrell i SINTEF er initiativtaker til konferansen The Sensor Decade. Foto: Helge Mathisen

Bjørn Jalving tror en slik møteplass er helt nødvendig for at norske sensoraktører fortsatt skal kunne hevde seg i verdenstoppen i en tid preget av rask digitalisering og behov for bærekraftige løsninger.

– Det er ingen som har tatt lederskap i verden ved å jobbe for seg selv. Alle store innovasjoner i verden er gjort i samarbeid med flere, sier han. Jalving skal innlede konferansen med å snakke om Kongsberg Maritimes ambisjoner om å bruke sensorer til å måle hvordan havet har det og hvordan sensorene bidrar til å sikre bærekraftig forvaltning av ressursene i havet.

Forbedrer ressursbruken med sensorer

Den norske teknologikjempen Tomra har i 50 år basert sin forretning på sensorløsninger, og har blitt verdensledende innen sirkulærøkonomi med sine panteautomater og sorteringsløsninger. Senior Vice President og Head of The Solution Hub, Marius Fraurud, i TOMRA Collection mener at det er helt riktig tidspunkt å samle kreftene i det norske sensormiljøet nå.

- Det grønne skiftet er nå og det ser vi også på investeringstakten. Det er ikke lenger bare prat og store ord. Nå kommer også lovgivning på plass både i Norge og Europa og næringslivet må jobbe sammen for å nå nye, ambisiøse mål. Vi har veldig tro på at vi ved hjelp av avansert sensorikk vil klare å forbedre ressursbruken i verden, sier Fraurud.

- Det er underkommunisert at sensorene er fundamentet for å få gode data. Det å samle troppene, se verdien i det og skape et fellesfundament er viktig. I omleggingen fra olje og gass er jeg også ganske sikker på at det finnes kunnskap som har et bruksområde innenfor det grønne skiftet og som vi kan klare å finne i en slik setting som The Sensor Decade, sier han.

Bilde av mann
Marius Fraurud har stor tro på at vi ved hjelp av avansert sensorikk vil klare å forbedre ressursbruken i verden. Foto: TOMRA

Får møte de beste studentene

For å drive den industrielle digitaliseringen fremover er det også viktig å rekruttere folk med høy teknologikompetanse. Ti studentlag har i forkant av konferansen konkurrert om å komme med de beste ideene til nye sensorløsninger. Vinnerlaget får en premie verdt 100.000 kroner fra Startuplab og SINTEF. De får også muligheten til å presentere sin idé på konferansen, mens bransjen får bli kjent med landets beste sensorstudenter under The Sensor Decade.

- Vi håper og tror dette blir en viktig møteplass for forskning og næringsliv - og en god anledning for våre studenter til å bli oppdatert i bredden av fagfeltet og til å knytte kontakter for videre karriere, sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo (UIO).

The Sensor Decade arrangeres av SINTEF i samarbeid med Universitetet i Oslo, Startuplab, Electronic Coast og NGI 1.-2. juni, og er det første arrangementet som holdes på nye Oslo Science City Arena. Konferansen er støttet av Oslo kommune, Norges Forskningsråd og industripartnerne Tomra og Kongsberg.

Les mer og meld deg på The Sensor Decade her.

Plakat av The Sensor Decade-konferansen
The Sensor Decade går av stabelen 1.-2. juni 2022.

Utforsk fagområdene

Kontaktpersoner