Til hovedinnhold
Norsk English

Tester nytt fartøykonsept i havbassenget

Vanguard er et norskutviklet skipskonsept som kombinerer ledende norsk kompetanse og løsninger fra både forsvarsteknologi og sivile skipskonsepter.

Norske forskere har sammen med Kongsberg Gruppen og norsk verftsindustri jobbet med å utvikle en ny modell for blant annet sjøforsvaret. Konseptet har fått navnet Vanguard.

En fleksibel plattform

Standardfartøykonseptet er en fleksibel plattform for flere fartøystyper, og er designet for å tilføre mer kostnadseffektiv og mer klimavennlig norsk maritim teknologi. 

Sammen med SINTEF Ocean, inviterte Kongsberg Gruppen norsk maritim næring, verftsindustri og offentlige myndigheter til demonstrasjonsdag i havbassenget onsdag 10. mars.

– Vi er veldig glade for å vise frem resultater av de første testene for det standardiserte fartøyskonseptet «Vanguard», innledet konsernsjef i Kongsberg Gruppen, Geir Håøy.

Konseptet ble for første gang lansert høsten 2019. Drøye to år senere er de første verifikasjonene og testene i gang.

– Dette er et resultat av den verdensledende kunnskapen og kompetansen Norge som havromsnasjon har, og dette er en stor mulighet for norsk maritim industri, fortalte Håøy.

Består av to eller flere skip

Konseptet består av et moderskip som jobber sammen med flere autonome fartøy, over eller under vann.

– Vanguard svarer på den utfordringen som er gitt fra norske myndigheter og oppfyller de kriteriene Sjøforsvaret har til en kostnadseffektiv, skalerbar og et mer miljøvennlig fartøy, sa Håøy videre.

Byggingen av standardiserte fartøy vil muligens kunne være et viktig aktivitetsbringende tiltak for norske verft og hele den norske maritime klyngen. Et standardisert fartøyskonsept innebærer også betydelig reduserte driftsutgifter knyttet til opplæring, bemanning, kompetanse, understøttelse og vedlikehold, noe som fører til flere seilingstimer, og økt tilgjengelighet.

Stolte over at Kongsberg Gruppen valgte å teste hos oss

Viseadministrerende direktør i SINTEF Ocean, Merete Øverli Moldestad var stolt over at Kongsberg Gruppen valgte å teste hos oss, og å bruke kompetansen vi har i godt samspill med gode fagfolk og samarbeidspartnere.

– Havbassenget som vi er i nå, brukes til forskning på marine strukturer og operasjoner. I bassenget har vi mulighet til å simulere alle slags miljø og værforhold, inkludert vind, bølger og strøm. ​Dette gir en unik mulighet for testing av modeller under realistiske forhold, forklarte hun.

Konseptet ble presentert for Sjøforsvaret og for flere av de største verftene, blant andre Myklebust, Fosen, Green Yard, Ulstein og Westcon.

Utforsk fagområdene

Kontaktperson