Til hovedinnhold
Norsk English

Merket trykkbølge fra vulkanutbrudd i Stillehavet

En tsunamibølge treffer Tonga i Stillehavet etter et undersjøisk vulkanutbrudd. Samme kveld registrerer seniorforsker Emlyn Davies en blipp på datasensorene fra SINTEF sin forskningsbøye ute i Trondheimsfjorden. Kan det være en sammenheng?

- Det var utrolig overraskende at vi så utslag på målingene våre fra et utbrudd på andre siden av jorden. Det er spennende å se hvordan verden og Trondheimsfjorden kan kommunisere via forskningsbøyen vår, sier Davies.

Den undersjøiske vulkanen ligger hele 15170 kilometer unna Trondheim, men likevel var trykkbølgen fra utbruddet såpass kraftig at de ga utslag på sensorene da den passerte bøyen lørdag kveld.

download (20).jpg

Bøyen måler alt man kan tenke seg i havet: vind, vær, bølger, retning og fart på havstrømmen. Surhetsgrad, kjemi, plankton og sedimenter for å nevne noe. At den fikk utslag fra et undersjøisk vulkanutbrudd på Tonga, var derimot overraskende.

- Det at bøyen registrerte trykkbølgen fra et undersjøisk vulkanutbrudd er veldig spennende. Det sier oss at teknologien fungerer, og at vi vil ha god nytte av forskningen som kommer fra bøyen i årene fremover, legger Davies til.

MicrosoftTeams-image (16).png

Trondheimsfjordens flytende laboratorium

Den ti tonn tunge bøyen i Trondheimsfjorden skal først og fremst forske på havmiljøet. Bøya fungerer som en slags hav-YR som gir viktige sanntidsdata.

Bøyen skal gi oss svar på tilstanden i havet, hvordan vi kan ta vare på det og hvordan vi kan utvikle ny teknologi.

De neste ti årene skal sensorene koblet til bøya samle data som kan lære oss om havets tilstand. Disse dataene kan bli tilgjengelig for forskere i hele verden.

Utforsk fagområdene

Kontaktperson