Du har kanskje sett eller testet ut en 3D-printer fra butikken, der tynne plastikktråder smeltes og legges lag på lag, til de blir et produkt? Artige leketøy, som trolig har resultert i noen figurer, et skilt eller noe annet i relativt liten størrelse?
Vel, denne teknologien har kommet ganske langt nå – og gir oss muligheter langt utenfor hobbystadiet, selv om prinsippet om å bygge et produkt lag for lag er det samme, ifølge forskere.
I dag bruker SINTEF og andre store firma som Equinor teknologien til å produsere store produkter etter behov. For eksempel har Equinor klart å printe ut deler som veier hele tre tonn.
Si hei til digitale varelager
Additiv tilvirkning, som det heter på fagspråket, kan gi oss mange nye muligheter på produksjonsfronten. Blant annet ved at vi kan printe ut det vi har behov for, akkurat når vi har behov for det.
– Når plutselig store aktører som Equinor begynner å etterspørre dette her, blir det laget 3D-printestasjoner som små aktører, som SINTEF for eksempel, også kan bruke. Hvis noe går i stykker på laben eller om vi trenger noe nytt, vil vi først tenke “kan vi få den printet på Stjørdal” i stedet for å få den bestilt fra et sted langt unna, sier konsernsjef i SINTEF, Alexandra Bech-Gjørv i podcasten Smart Forklart.
Bech-Gjørv forklarer at transport er en stor del av SINTEF sitt klimagassutslipp, så å ha tilgang til en slik lokal, hurtig produksjonsmetode kan gjøre mange industrier både mer effektive og klimavennelige.
Vi slipper dermed å ha store varelager med produkter som venter på å bli brukt, og får i stedet mulighet til å tilpasse hvert enkelt produkt slik at det blir perfekt for det vi trenger det til.
Forenkler arbeid – reduserer lager
SINTEF-forsker Klas Boivie trekker frem produksjon av høreapparat som eksempel når han illustrerer hvordan 3D-printing også har forenklet hva som tidligere var komplisert arbeid:
I dag kan en pasient rent enkelt få en avstøpning som blir scannet, så kan et nytt hørselsvern bli 3D-printet ut heller enn at man må gå til en tekniker for å få jobben gjort.
Samtidig forteller Boivie at ikke alt er lurt å 3D-printe, men at det meste går uten store utfordringer. Alt fra sko, bygg, til og med organisk materiale kan i dag bli 3D-printet, med større grad av frihet enn noen gang før, uten å ofre kvaliteten på produktet.
– For oss er det et fokus på dette fysiske varelageret og på å redusere det. Vi har en ambisjon av å halvere det og erstatte det med det digitale varelageret, sier konserndirektør i Equinor Hege Skryseth optimistiskt om hvordan 3D-printing vil gjøre firmaet mer klimavennlig og tidssparsomt i framtiden.
Hør og lær mer om 3D-printing i podcasten Smart forklart – Episode 71. 3D-printing: En revolusjonerende produksjonsmetode