Til hovedinnhold
Norsk English

3D-printing: En produksjonsmetode som snur opp ned på alt

He er en 3D-pronter i aksjon. I dag kan teknologien erstatte produksjonsmetoder som før var veldig kompliserte. Foto: Istock/krill4mula
He er en 3D-pronter i aksjon. I dag kan teknologien erstatte produksjonsmetoder som før var veldig kompliserte. Foto: Istock/krill4mula
3D-printing har i de siste årene eksplodert i popularitet, og kan gi vei til en helt ny tid for raskere og mer klimavennlig produksjon. Men er dette virkelig framtidas produksjonsmetode?

Du har kanskje sett eller testet ut en 3D-printer fra butikken, der tynne plastikktråder smeltes og legges lag på lag, til de blir et produkt? Artige leketøy, som trolig har resultert i noen figurer, et skilt eller noe annet i relativt liten størrelse?

Vel, denne teknologien har kommet ganske langt nå – og gir oss muligheter langt utenfor hobbystadiet, selv om prinsippet om å bygge et produkt lag for lag er det samme, ifølge forskere.

I dag bruker SINTEF og andre store firma som Equinor teknologien til å produsere store produkter etter behov. For eksempel har Equinor klart å printe ut deler som veier hele tre tonn.

Si hei til digitale varelager

SINTEF forsker Klas Boivie er en av gjestene i denne episoden av Smart Forklart, og er her for å forklare hva han kan om 3D-printing

Additiv tilvirkning, som det heter på fagspråket, kan gi oss mange nye muligheter p�� produksjonsfronten. Blant annet ved at vi kan printe ut det vi har behov for, akkurat når vi har behov for det. 

– Når plutselig store aktører som Equinor begynner å etterspørre dette her, blir det laget 3D-printestasjoner som små aktører, som SINTEF for eksempel, også kan bruke. Hvis noe går i stykker på laben eller om vi trenger noe nytt, vil vi først tenke “kan vi få den printet på Stjørdal” i stedet for å få den bestilt fra et sted langt unna, sier konsernsjef i SINTEF,  Alexandra Bech-Gjørv i podcasten Smart Forklart.

Bech-Gjørv forklarer at transport er en stor del av SINTEF sitt klimagassutslipp, så å ha tilgang til en slik lokal, hurtig produksjonsmetode kan gjøre mange industrier både mer effektive og klimavennelige. 

Vi slipper dermed å ha store varelager med produkter som venter på å bli brukt, og får i stedet mulighet til å tilpasse hvert enkelt produkt slik at det blir perfekt for det vi trenger det til.

Forenkler arbeid – reduserer lager

SINTEF-forsker Klas Boivie trekker frem produksjon av høreapparat som eksempel når han illustrerer hvordan 3D-printing også har forenklet hva som tidligere var komplisert arbeid:

I dag kan en pasient rent enkelt få en avstøpning som blir scannet, så kan et nytt hørselsvern bli 3D-printet ut heller enn at man må gå til en tekniker for å få jobben gjort. 

Samtidig forteller Boivie at ikke alt er lurt å 3D-printe, men at det meste går uten store utfordringer. Alt fra sko, bygg, til og med organisk materiale kan i dag bli 3D-printet, med større grad av frihet enn noen gang før, uten å ofre kvaliteten på produktet.

– For oss er det et fokus på dette fysiske varelageret og på å redusere det. Vi har en ambisjon av å halvere det og erstatte det med det digitale varelageret, sier konserndirektør i Equinor Hege Skryseth optimistiskt om hvordan 3D-printing vil gjøre firmaet mer klimavennlig og tidssparsomt i framtiden. 

Hør og lær mer om 3D-printing i podcasten Smart forklart – Episode 71. 3D-printing: En revolusjonerende produksjonsmetode