Prosjektet Deep Purple bygger på utprøvde teknologier for å levere stabil, fornybar og skalerbar energi i havrommet. Deep Purple pilotanlegget på Kongsberg skal i første omgang demonstrere på land at det er mulig å produsere hydrogen ved hjelp av fornybar kraft og vannelektrolyse og lagre overskuddsenergi som senere kan brukes til å levere energi når det trengs.
Åpningen av piloten på Kongsberg 12. januar 2023 er en viktig milepæl, hvor teknologien valideres i førkommersiell skala, før den tas videre til fullskala kommersiell bruk offshore.
– Vi vil nå bruke anlegget til å teste ut forskjellige scenarier for bruk av fornybar energi til hydrogenproduksjon. Dette vil gi gode svar til oss og partnerne som vi vil kunne bruke i vår videre fornybarsatsning, sier Terje A. Løver, prosjektleder i Deep Purple/TechnipFMC.
Startet arbeidet i 2016
SINTEF Industri begynte samarbeidet med leder av prosjektet, TechnipFMC, under en idémyldring arrangert av Forskningsrådet, allerede i 2016. Siden den gang har SINTEF bidratt med blant annet konseptutvikling, analyser, optimeringsverktøy, tilpasning av elektrolysører til marine forhold, testing av trykksatte tanker og koblinger og teknologiforståelse.
– Vår kompetanse på hydrogenteknologi og systemløsninger er bygget sten for sten, gjennom en rekke prosjekter over flere år, både i Norge og Europa. Denne kunnskapen vil bli viktig også i den fremtidige oppskaleringen, implementeringen og bruken av denne typen teknologi, sier forskningsleder ved SINTEF Industri, Kyrre Sundseth.
Utvikler nye teknologiløsninger i samarbeid med industrien og akademia
Konsortiet bak Deep Purple ledes av TechnipFMC og består av Vattenfall, Repsol, Slåttland, NEL, UMOE Advanced Composites, ABB, DNV, Universitetet i Sørøst-Norge, Energy Valley, Ocean Hyway Cluster, GCE Ocean Technology og SINTEF. Prosjektet mottar også støtte fra Innovasjon Norge.
Deep Purple er også medlem i det nylig etablerte forskningssenteret innen miljøvennlig energi, HYDROGENi. Forskningsplattformen og samarbeid med industrien er nødvendig for å bygge den spisskompetansen og de forretningsmulighetene som trengs for å stimulere til nye hydrogenløsninger i Norge – også på andre områder.