Begge er akkurat ferdige med bachelor-studiet, og er klare for hver sin mastergrad. Mens Iver Jåvold skal studere kybernetikk ved NTNU, satser Mariann Carlsen Frøland på materialvitenskap for energi- og nanoteknologi ved UiO.
Sommeren i SINTEF har vært en annerledes og ny erfaring for de to studentene.
Kartlegger varmetap med drone
Iver Jåvold har vært med på å beregne varmetap og overflatetemperaturer på bygg, som en del av et RFF-prosjekt (Regionalt Forskningsfond). Forskerne skal bruke termogrammer tatt utvendig med drone til å kartlegge svakheter i konstruksjoner og dermed spare energi og unngå skader.
– Jeg har jobbet med et program som heter Comsol, som kan brukes til å modellere varmestrøm i vegger, både i 3D og i 2D, forteller han.
– Det er mye programmering og simulering på masterstudiet i kybernetikk, så jeg vil tro at det jeg har lært kommer til nytte der. Hvis man har satt seg inn i ett program, så er det også lettere å sette seg inn i et annet, selv om det funker på en annen måte.
Gøy på lab og kontor
Mariann har jobbet med å bearbeide, gjøre tester og preparere prøver for analyse på lab, noe hun tenker er relevant både for senere studier og arbeid.
– Jeg har jobbet på grovlab, der jeg har preparert betongprøver ved ulike metoder. Deretter har jeg gjort forskjellige kjemiske tester på kjemilabben. Jeg har blant annet sjekket CO2 opptaksevne og syreoppløselighet, forteller hun.
Hun synes både det å praktisk være på lab alene, lære å lese analyseresultater og bearbeide disse, og øve på å skrive rapporter, har vært veldig nyttig og interessant.
– Jeg tenker også at det er relevant for studiet, for det er jo blant annet fin øving på å skrive masteroppgave. Det å lære seg å være selvstendig på lab, er også en nyttig erfaring jeg tar med meg for videre lab arbeid på masteroppgaven.
Iver har ingen formening om hvor han kommer til å ende opp til slutt, men understreker at dette er hans første sommerjobb som er studierelevant.
– Det at man er inne på et kontor … Det har vært veldig moro å få innsikt i hvordan en arbeidsplass som dette fungerer. Opplevelsen ble annerledes enn jeg hadde sett for meg – det var mer selvstendig og fritt på jobb, noe jeg trivdes med.
Fra frustrerende til givende
Mariann syns alt i alt sommerjobben har vært morsom og lærerik. – Under opplæringen fikk jeg prøve mange nye ting som jeg ikke hadde gjort før, senere fikk jeg prøve alene og følte at jeg fikk tillit. Det har vært veldig gøy!
– Jeg synes også det har vært veldig moro, sier Iver. – For min del har det handlet mye om å sitte alene og finne ut av dette programmet. Det har vært noen dager hvor man har kommet på jobb, og så drar man, og så har man kommet like langt, som er frustrerende. Men veldig mange andre dager så skjønner du noe, og så kommer du plutselig mye lenger.
– Det er veldig givende å forstå, og i hvert fall når du sitter alene er det enda mer tilfredsstillende når du selv fant ut av det.
Har blitt likebehandlet
De to studentene forteller at de har kunnet komme med egne meninger og betraktninger, som har blitt tatt veldig godt imot. Ikke minst har de fått en følelse av å jobbe på samme nivå som de fast ansatte.
– Jeg opplevde at vi var tre som jobbet med et prosjekt, og ikke to som hadde en sommerforsker. Det var veldig givende. Så alt i alt er jeg er veldig fornøyd, sier Iver.
Nå skal begge tilbake til skolebenken for noen år, men de ser ikke bort ifra at de kommer tilbake til SINTEF en gang i fremtiden.
– Jeg synes miljøet her er kjempebra, og det er jo veldig viktig, sier Mariann. – Pluss at det er veldig bredt, det er masse muligheter. Jeg opplever at det er muligheter senere også innenfor det feltet jeg studerer.
– Vi hadde blant annet en dag hvor vi fikk snakke med tre nyansatte, og det virket som en veldig kul plass å jobbe, supplerer Iver. – Det virker som du kan velge litt hva du ønsker å fokusere på og jobbe med, siden du kan finne din egen funding. Det virker veldig moro!
Også forskningslederne ved SINTEF har satt pris på sommerforskernes innsats.
– For oss har det hatt stor betydning å ha studentene her i sommer. Vi er imponert over hvor raskt de satte seg inn i metoder og rutiner, og ser frem til at noen av dem skal fortsette hos oss ved siden av studiene til høsten, sier Anneli Alatalo Paulsen.