Innbyggere og lokale myndigheter må håndtere konsekvensene av klimaendringer. Globale initiativer som tap- og skadefondet, etablert på COP27, fremhever behovet for å bevege seg mot effektive motstands- og tilpasningstiltak, samtidig som man holder lokale samfunn i sentrum.
Europakommisjonen støtter dette skiftet – i tråd med EUs misjon: Adaption to Climate Change – ved å finansiere storskala forsknings- og innovasjonsprosjekter som RESIST. Prosjektet har et totalbudsjett på 26,6 millioner euro og involverer 56 dedikerte partnere fra EU, Norge og Ukraina.
«RESIST er basert på de reelle utfordringene og behovene til 12 klimautsatte regioner i Europa», forklarer Vilija Balionyte-Merle, Senior forretningsutvikler ved SINTEF og prosjektkoordinator.
RESIST-prosjektet er et femårig EU-finansiert prosjekt koordinert av SINTEF i samarbeid med INOVA+, som støtter tolv regioner i EU i deres innsats for å bygge motstandsdyktighet mot klimaendringer. Pionerregionene Sørvest-Finland, Sentral-Danmark, Catalonia og Sentral-Portugal tester løsninger for viktige klimautfordringer i sine områder.
Hver av disse fire regionene vil samarbeide med to andre regioner med lignende biofysiske egenskaper (én med lav inntekt og én med høy inntekt). Sørvest-Finland vil samarbeide med Normandie (Frankrike) og Øst-Makedonia og Thrakia (Hellas); Sentral-Danmark med Blekinge (Sverige) og Zemgale (Latvia); Catalonia med Puglia (Italia) og Baixo Alentejo (Portugal), og Sentral-Portugal med Vesterålen (Norge) og Extremadura (Spania).
Påvirkes på forskjellige måter
Klimaendringer påvirker disse regionene på forskjellige måter. Mens de nord-europeiske regionene står overfor vannrelaterte utfordringer som flom og stigende havnivå, står de to sør-europeiske regionene overfor multirisikoer, inkludert flom, tørke, hetebølger, skogbranner og jorderosjon.
Til tross for at utfordringene er forskjellige, vil alle regionene samarbeide for å teste og finjustere tilpasningstiltak med håp om at «gjensidig læring og samarbeidsaktiviteter vil hjelpe dem å bli bedre i å tilpasse seg klimaendringer», som Eurico Neves, styreleder i INOVA+, understreker.
Pilotstedene vil vise vei mot en vellykket overgang til tilpasning, og vil styrke samarbeidet med akademia, private og offentlige partnere, samt innbyggerne. RESIST vil støtte utviklingen av styringsstrukturer og oppskalering av deltakende tilnærminger, som samskapningsmetoder og praksis både i rurale og urbane områder, som er nødvendige for å sikre en vellykket overgang.
«Klimatilpasset utvikling involverer alle», som det står i IPCCs sjette hovedrapport. Derfor vil RESIST samle representanter fra sivilsamfunnsorganisasjoner, privat sektor, politikksfæren, kommuner og det vitenskapelige samfunnet gjennom en kvintuppel-helix-modelltilnærming.
Målet med dette tverrsektorielle samarbeidet er å identifisere, utvikle og validere regionspesifikke løsninger som effektivt bidrar til fremtidig motstandsdyktighet i europeiske regioner og byer.
Bruk av digital tvilling-teknologi for å dele prosjektresultater
Kunnskap og løsningsveier blir overført fra de fire demonstratorregionene til de åtte tvillingregionene gjennom gjensidige læringsaktiviteter og innovative digitale tvillinger.
Den nye digitale tvillingteknologien vil gjøre det mulig for RESIST å kjøre flere simuleringer og forutsi virkningen av foreslåtte løsninger samtidig. Denne teknologien skaper et virtuelt miljø med sanntidsdata som vil lette informerte beslutninger fra regionale myndigheter i Europa.
Sterkt samarbeid mellom alle regioner og interessenter er kjernen i RESIST sin metodologi, som forutser tilstrekkelige strukturer for gjensidig læring, erfaringsutveksling og kunnskapsoverføring fra mer til mindre erfarne regioner.
«De grafiske digitale tvillingteknologiene inneholder enorme muligheter og potensial for å gi tilleggsinformasjon og hjelpe regionale myndigheter med å ta informerte og bedre beslutninger», sier Vilija Balionyte-Merle.
I tillegg vil prosjektet også søke å fremme videre kunnskapsoverføring og innovative løsninger gjennom en bærekraftig markedsorientert tilnærming, slik at disse kan bli mer bredt utnyttet.
«Innenfor RESIST vil tilpasningene til klimaendringer bli drevet av regioner, sivilsamfunnet, bedrifter og lokale forsknings- og entreprenørmiljøer, og alltid ta hensyn til regionspesifikke behov og utfordringer», forklarer Catarina Azevedo, RESIST Operasjonell Koordinator.
Hva regionene sier: utfordringer på bakken
Alle regionene involvert i prosjektet står overfor forskjellige klimarelaterte utfordringer, hvor noen av disse vil bli adressert gjennom RESIST-prosjektet. Både Sørvest-Finland og Sentral-Danmark-regionene jobber med tilpasning til vannrelaterte utfordringer, da de står overfor økende flom og jorderosjon.
«Det er et presserende behov for å øke vannretensjonskapasiteten i både rurale og urbane områder», understreker Katariina Yli-Heikkilä, Miljøspesialist ved Valonia/Regionrådet i Sørvest-Finland.
Hun fremhever at i deres region vil «ekstreme værhendelser som flom, stormer og hetebølger ha kostbare konsekvenser for kommunenes grunnleggende tjenester til innbyggerne og infrastrukturen». Disse ekstreme klimahendelsene vil også ha innvirkning på inntektene til bønder og skogeiere, og legge press på matsikkerheten.
Sentral-Danmark på den andre siden «kan betraktes som et mikrokosmos for tilpasningsinitiativer, med de fleste vannrelaterte utfordringer representert», som Anna Bonven, akademisk prosjektmedarbeider ved Regional Utvikling – Sentral-Danmark-regionen, fremhever.
Regionen er påvirket av stigende havnivå, så vel som mer gjentakende tørkeperioder og hetebølger. Dette fenomenet har økt jorderosjonen og blir forverret av mangelen på koordinert nasjonal lovgivning og strategi «som resulterer i en fragmentert respons blant kommuner og innbyggere», forklarer Bonven.
Begge de nord-europeiske regionene er enige om at det å være en del av RESIST-prosjektet vil støtte deres regioner i å bevege seg mot effektive tilpasningstiltak.
«RESIST vil fjerne flaskehalsene som har hindret storskala implementering av naturbaserte vannretensjonsløsninger, som er essensielle for å tilpasse seg klimaendringer i Sørvest-Finland», sier Yli-Heikkilä.
De søreuropeiske prosjektregionene vil arbeide med lignende utfordringer, men i områder med forskjellige biofysiske egenskaper. Catalonia – en region i Nordøst-Spania – har som mål å utvikle og teste katastrofehåndteringsløsninger i to kommuner i provinsen Barcelona: Blanes og Terrassa. Regionen står overfor flere klimarelaterte utfordringer: flom, tørke, hetebølger og skogbranner.
Sentral-Portugal-regionen står overfor lignende utfordringer, spesielt tørke, hetebølger, skogbranner og jorderosjon.
«Klimainduserte farer og ekstreme hendelser har forårsaket klare negative direkte innvirkninger på innbyggerne, da de representerer en klar trussel mot innbyggernes sikkerhet og velvære, og i ekstreme situasjoner, til og med tap av liv», fremhevet Carlos Silveira, Kommisjon for Samordning og Utvikling i Sentralregionen (CCDRC).
Den portugisiske regionen vil sette søkelys på å teste nye løsninger for å fremme bedre arealbruk, skogforvaltning og biokretsløp av grønt bioavfall i kommunene Coimbra og Medio Tejo.
Forbedring av klimaresiliens «Å tåle farlige hendelser forårsaket av klimaendringer vil bli stadig vanskeligere i fremtiden», sier Vilija Balionyte-Merle, RESIST-prosjektkoordinator.
Vilijas uttalelse er i tråd med det EK understreker i EUs misjon: Tilpasning til klimaendringer.
«Vi må være bedre forberedt på å håndtere de uunngåelige effektene av klimaendringer, og tilpasse vår levemåte. Vi må øke innsatsen både for å redusere utslipp og for å bygge vår motstandsdyktighet», forklarer Kommisjonen i begrunnelsen for oppdraget.