Til hovedinnhold
Norsk English

Internasjonal pris for solid forskningssamarbeid med næringslivet

En gruppe glade forskere som jubler med hendene i været.
Her er forskningsgruppen som kan juble over internasjonal heder og ære for sitt gode samarbeid med næringsliv og industrien. Bak f.v.: Gunnar Brataas, Viggo Wivestad, Tor Sporsem, Geir Hanssen, Astri Moksnes Barbala og Nils Brede Moe. Foran f.v.: Anastasiia Tkalich, Thor Myklebust, Viktoria Stray og Rasmus Ulfsnes. Foto: Karoline Ravndal Lorentzen, SINTEF.
Beslutninger basert på forskning er en nøkkel for å lykkes i næringslivet. Nå blir SINTEF-forskere hyllet som verdensledende for sitt arbeid med å hjelpe ledere i riktig retning.

 Det kom en liten tåre i øyekroken da jeg fikk beskjed om at vi var prisvinnere, sier Geir Hanssen.

Han er forskningsleder for en liten, men sterk gruppe som jobber tett med norske og utenlandske bedrifter. 

Gruppen "Digital Process Innovation" forsker på smidig utvikling og smidige organisasjoner, effektivt teamarbeid, digital transformasjon, hybrid arbeidshverdag, og andre tema som er viktige for programvare-virksomheter. 

Det de finner ut hjelper ledere å ta gode avgjørelser, og resultatene deres er høyt verdsatt av både media og virksomheter i privat og offentlig sektor. 

Microsoft, IBM og Peking University blant tidligere prisvinnere 

Nå får de heder og ære utenfor Norges grenser også, gjennom den internasjonalt anerkjente prisen "IEEE TCSE Synergy Award 2023"

Den deles ut av IEEE Computer Society - som er verdens største medlemsorganisasjon for informatikk og teknologi, med mer enn 375 000 medlemmer verden over. 

Prisen får SINTEF-forskerne blant annet for sin innsats for å jobbe tett med industri og næringsliv. 

– Det er nettopp dette vi i SINTEF er så gode på. Å få til anvendt forskning, altså forskning som noen kan ta i bruk med en gang. At vår lille gjeng på ti forskere nå får anerkjennelse for det, i selskap med tidligere prisvinnere som Microsoft Research, IBM Toronto og Peking University, det er rett og slett bare veldig stort, smiler Hanssen. 

Det synlige beviset på prisen deles ut 18. mai under The International Conference on Software Engineering (ICSE), som i år arrangeres i Melbourne i Australia.

– Det er jo Oslo Spektrum-størrelse på den salen der prisen deles ut. Jeg vet ikke om det blir fullt, men uansett så vil det være det største publikumet jeg noensinne har stått foran, sier en reiseklar Hanssen. 

Storebrand: - Bruker forskningsfunn til å bli bedre på alle nivåer 

Forskningen gjøres ute i bedriftene, noe som bidrar til å løse konkrete utfordringer i arbeidshverdagen til folk. 
 
– For eksempel har vi hjulpet Spotify med å bygge sterke fagmiljøer. Vi har deretter brukt funnene derfra og samme suksessoppskrift hos Knowit, DNV og Storebrand.  

Storebrand bekrefter verdien av å være på lag med, de nå prisvinnende, forskerne. 

Vi bruker mer og mer data og innsikt i vårt organisasjonsarbeid, og forskningssamarbeid gir oss kanskje det største gullet her. Forskningsfunn brukes til å bli bedre på alle nivåer i bedriften. Et eksempel er hvordan vi håndterte overgangen til den hybride arbeidshverdagen, sier Tove Selnes, som er konserndirektør for HR i Storebrand. 

Ingenting slår forskningsbaserte avgjørelser 

SINTEFs Geir Hanssen tror enda flere bedriftsledere vil få opp øynene for samarbeid med forskere i årene som kommer. 
 
– Det har aldri vært et større behov for forskningsbaserte avgjørelser i næringslivet og offentlig sektor enn det er nå, fordi verden bare blir mer og mer komplisert og endringer skjer i et høyere tempo. Det er ingenting som slår forskningsbaserte beslutninger når man skal lede en virksomhet i riktig retning, sier han og gir et bilde:

– Det er litt som når du går til legen. Da håper du at legen din tar avgjørelsene basert på de ferskeste resultatene fra forskningen, i stedet for å bare gå for magefølelsen eller gammel vane. Slik er det i næringslivet også. Du vil gjerne at sjefen tar avgjørelser som baserer seg på kunnskap og forskning.  

 

Begrunnelse og tidligere prisvinnere

Dette skriver komiteen:

«Komiteen mener at SINTEFs forskningsgruppe Digital Process Innovation fra Trondheim, Norge, har hatt betydelig gjennomslagskraft i de mer enn 23 årene etter at gruppen ble dannet i 1999, ved å bistå både private og offentlige virksomheter, nasjonalt og internasjonalt. Forskningen har fokusert på evidensbasert prosessforbedring og smidige metoder, som har stor innvirkning på både forskning og praksis.»

Dette er noen tidligere mottakere av samme pris:

  • 2020 - Peking University – Software Engineering Institute (PKU-SEI)
  • 2019 - Software Center – Chalmers University
  • 2018 - LERO, Irland
  • 2017 - IBM Toronto Lab
  • 2016 - Microsoft Research

 

Utforsk fagområdene

Kontaktpersoner