Dette var den 31. utdelingen av prisen, og sjuende gang den ble gitt til en SINTEF-forsker. Utdelingsseremonien fant sted i Det Norske Videnskaps-Akademiets hus i Oslo.
CIGRÉ ble stiftet i Paris i 1921 med formålet å dele og dyrke kompetanse om strømnettet. Det er et globalt nettverk som nå består av 60 nasjonale komitéer i over 90 land.
Elkraftprisen ble opprettet av Den norske komité i 1990 for å fremheve norsk kompetanse i elkraftsektoren. Hvert år blir mottakeren valgt i henhold til den høye faglige kvaliteten av arbeidet sitt, enten teoretisk eller praktisk, innen de relevante interesseområdene.
Hallvard var til stede under den første utdelingen av Elkraftprisen – men tenkte han på den tida at han en dag skulle få prisen?
– Det må jeg innrømme at det trodde jeg ikke, nei. Men det føles bra – det er en stor ære, sier Hallvard.
Hallvards karriære startet på NTH (nå NTNU), hvor han også fikk sin mastergrad i Elkraftteknikk i 1977. Han ble ansatt i selskapet som ble SINTEF Energi i 1979, og har vært seniorforsker innen kabelteknologi siden 1991.
Hans ekspertise dekker høyspenningskabelisolasjon, med spesielt fokus på testing og utvikling av land- og sjøkabler. Det han driver mest med er langtidssegenskaper til kabler i våte omgivelser. Han har vært med i store offshoreprosjekter på den norske kontinentalsokkelen, inkludert Hywind Tampen-prosjektet som kabelekspert.
– Hvis du skal legge sjøkabel, så må du få et system som kan fungere i mer enn 30 til 40 år med fuktighet rett inn i systemet – det er utfordringen som jeg jobber mest med, sier Hallvard.
– Målet vårt er å få god levetid på kablen, til så lav kostnad som mulig. Mest utfordrende blir dette dersom metallet på utsiden av kabelen fjernes.
Hallvard har vært aktiv innen CIGRÉ siden 1986 med ulike verv og deltakelse i en rekke arbeidsgrupper knyttet til ulike tema relatert til kabelteknologi. Gjennom dette arbeidet har han blant annet bidratt til økt kunnskap og standardiserte rutiner for testing og kvalitetssikring av nye kabeldesign som er helt sentralt for å få pålitelige komponenter i strømforsyningen.
Det er også det som Hallvard synes er mest spennende med jobben sin – når de får tilsendt en kabel som har funksjonsfeil, der hans oppgave er å finne ut hvorfor kabelen har sviktet.
– Det er det vi kaller for «kabel CSI»; hvor du leter etter små hint for hvorfor det har gått galt. Det er veldig spennende, sier han.
– Hallvard har en helt sentral rolle i kabelteknologimiljøet i Norge, og gir også viktige bidrag i det internasjonale miljøet – ikke minst i CIGRÉ. Han er en anerkjent og etterspurt ressurs i sitt daglige virke, og jeg er stolt over det han gjør for våre kunder og samarbeidspartnere – og ikke minst i samspillet hans med oss andre i avdelingen, sier Dag Eirik Nordgård, forskningssjef hos SINTEF Energi.
En stor gratulasjon til Hallvard for denne velfortjente anerkjennelsen av hans innsats over årene. Vi gleder oss til å se neste episode av «Kabel CSI».