Dersom drikkevannet i Longyerabyen forsvinner, finnes det ingen reservekilde. Svikt i vannforsyningen gir også svikt i avløpssystemet – hva gjør vi da?
Klimaendringene merkes raskest her
Svalbard ligger på grensen mellom områder med sjøis og områder med åpent vann, og er derfor det landområdet i verden som varmes opp raskest.
Longyearbyens eneste drikkevannskilde er en grunn, oppdemmet innsjø, som allerede i dag er sårbar for forurensning. Vil tining av permafrost påvirke selve vannkilden – vil vannet drenere bort? Og hva skjer med infrastrukturen for distribusjon av drikkevannet når permafrosten forsvinner?
Hvordan skal vi sikre kritisk infrastruktur i Arktis?
På grunn av de dramatiske endringene både i klimaet og den politiske situasjonen, fremskynder regjeringen nå arbeidet med ny stortingsmelding om Svalbard. Ny melding skal etter planen legges frem i 2024.
På Arendalsuka vil SINTEF diskutere fire utfordringer vi mener regjeringen må ta stilling til:
- Hvilket ambisjonsnivå har vi for kritiske samfunnsfunksjoner på Svalbard?
- Hvilken innvirkning har den økende geopolitiske usikkerheten og klimaendringene på vannforsyningssikkerheten?
- Hvordan kan vi best legge til rette for forutsigbar forvaltning av kritisk infrastruktur i et arktisk klima?
- Hvordan kan vi styrke forvaltningen av kritiske samfunnsfunksjoner på øygruppen – for økt trygghet på kort og lang sikt?
Hanne Kvitsand skal på Arendalsuka og snakke om hvordan vannforsyningen på Svalbard nå trues av både klimaendringer og den geopolitiske situasjonen.
Tid: Onsdag 16/8 2023 10:00 - 10:50
Sted: MS Lofoten
Les mer om arrangementet Sikkert drikkevann på Svalbard er en forutsetning for norsk tilstedeværelse