Til hovedinnhold
Norsk English

Yara og SINTEF utvider samarbeidet om grønn og digital omstilling

Yaras VP Technology Per Knudsen og SINTEFs konserndirektør for Industri Eli Aamot signerer ny samarbeidsavtale 23. juni 2023.  Foto: SINTEF/Olav Spanne
Yaras VP Technology Per Knudsen og SINTEFs konserndirektør for Industri Eli Aamot signerer ny samarbeidsavtale 23. juni 2023. Foto: SINTEF/Olav Spanne
Gjødsel- og kjemikalieselskapet Yara har mål om å bli klimanøytrale og dyrke fram en matproduksjon som er positiv for naturen. I en ny samarbeidsavtale med SINTEF utvides et allerede omfattende forskningssamarbeid til å se på nye områder innen grønn og digital omstilling.

– Vi skal bidra til et effektivt jordbruk så vi får laget nok mat i verden samtidig som at utslippene av klimagasser må ned til det helt minimale. Kombinasjonen av de to oppgavene er en kjempeutfordring, sier Per Knudsen, VP Technology i Yara Technology & Projects.

Samarbeidet mellom Yara og SINTEF har vært formalisert siden 2013 og har i stor grad dreid seg om å forbedre produksjonsprosessene på måter som gir økt bærekraft og effektivitet.

– Yara er et selskap som har etablert seg som verdensledende gjennom å satse på kunnskap, noe de har høye ambisjoner for også framover. Kombinert med det viktige samfunnsoppdraget de har, så gir det veldig spennende faglige problemstillinger for oss å jobbe sammen om, og jeg er glad for at vi kan støtte Yara i deres ambisjoner om å oppnå klimanøytralitet, sier konserndirektør for SINTEF Industri Eli Aamot.

Sirkularitet gir nye muligheter

Nå utvides samarbeidet med forskningstema som sirkulær økonomi og digitale teknologier. Gjødsel er av natur sirkulært. Ny innsikt om innholdet i sidestrømmene fra Yaras produksjon gjør at man nå har fått nye kunnskapsbehov innenfor digitale systemer for overvåkning og kontroll.

– Resirkulering er viktig for Yara. Vi bruker foreløpig kun små mengder gjenvunnet fosfat og vi har en liten men voksende satsning på resirkulering av organisk gjødsel slik at næringsinnholdet ikke sløses bort. Men det er en kjempeoppgave å få et bedre system for resirkulering i samfunnets brede forstand, og det vil kreve sofistikerte digitale løsninger, sier Knudsen.

Tilgang på forskningsinfrastruktur avgjørende for Yara

Avtalesigneringen fant sted fredag 23. juni på SINTEFs laboratorier på Tiller, hvor både Flerfaselaboratoriet, Smart-H og SINTEFs CO2-lab befinner seg. Her finnes en egen testrigg for å jobbe med Yaras produksjonsprosesser også.

Fra venstre: Olaf Trygve Berglihn (SINTEF), Ronald Rösler (Yara), Karol Michalski (SINTEF), Eli Aamot (SINTEF), Per Knudsen (Yara), Jasmina Hafizovic Cavka (SINTEF), Karl Isak Haug (Yara). Foto: SINTEF/Olav Spanne

Fra venstre: Olaf Trygve Berglihn (SINTEF), Ronald Rösler (Yara), Karol Michalski (SINTEF), Eli Aamot (SINTEF), Per Knudsen (Yara), Jasmina Hafizovic Cavka (SINTEF) og Karl Isak Skau (Yara) i SINTEFs laboratorier på Tiller i Trondheim. Foto: SINTEF/Olav Spanne

–  Tilgangen på denne typen fasiliteter er viktig for Yara og vi har lignende anlegg ved forskningssenteret vårt på Herøya. For oss er det relevant å se forskning på grønne og fornybare områder på et sted hvor det startet med olje- og gassteknologi. SINTEF er helt i forkant med teknologiske løsninger, pilotanlegg og kompetanse. Jeg klør i fingrene når jeg er her, sier Per Knudsen. 

Kontaktpersoner