Den norske ministeren deltok på arrangementet sammen med sin belgiske kollega, Tinne Van der Straeten.
Begge energiministrene er enige om at det vil være nødvendig med mer internasjonalt samarbeid for å nå våre klimamål, enten det handler om å kutte klimagassutslipp, sikre en sikker grønn energiforsyning, eller sørge for at europeisk industri forblir konkurransedyktig.
Mange av utfordringene som ligger i veien for å nå disse målene kan løses gjennom forskning og innovasjon. Som minister Aasland sa det: -Hvert land må bidra med det de kan gjøre best.
Tillit og vilje til å dele er viktig
Utfordringene ministrene refererer til er ikke trivielle. For mange viktige teknologier, som havvind, karbonfangst og -lagring (CCS), hydrogen og grønn skipsfart, må infrastruktur bygges i stort omfang, ofte på tvers av internasjonale grenser.
- Denne prosessen vil kreve tillit mellom nasjoner, sa begge ministrene, og vilje til å dele kunnskap på forsknings- og innovasjonsfronten. Dette samarbeidet kan skje gjennom bilaterale og multilaterale avtaler, og må starte så snart som mulig.
Arrangementet i Brussel var det siste i en serie på fire, som samlet representanter fra regjering, industri og akademia, for å fremme dialog og forskning om den grønne energiovergangen i Nordsjøregionen.
De tidligere arrangementene, holdt høsten 2023, diskuterte de avgjørende skrittene for å utvikle og styrke satsingen på havvind, CCS og grønn skipsfart i Europa. Arrangementene understreket de enorme mulighetene i disse sektorene når det gjelder å styrke europeisk konkurransekraft, skalere opp energiinfrastruktur og muliggjøre en kostnadseffektiv avkarbonisering av energisystemet.
Formålet med det siste arrangementet var å adressere de innsiktene som så langt er oppnådd, og se nøyaktig hvordan forskning og innovasjon kan bidra til å drive avkarboniseringen fremover.
Europeiske kompetansesentre
En måte å styrke grenseoverskridende samarbeid på er gjennom etableringen av europeiske forskningssentre. Disse sentrene bør være flernasjonale, langsiktige forsknings- og innovasjonsprosjekter, som koordinerer innsats for å unngå duplisering av arbeid, gjennom et samfinansiert program.
Tidligere GreenShift-arrangementer ble holdt om havvind (i Amsterdam), CCS (i Düsseldorf), og grønn maritim skipsfart (i København). Samlingene ble ledet av SINTEF og støttet av de norske ambassadene i Belgia, Tyskland, Danmark og Nederland.