Til hovedinnhold
Norsk English

Bør du varme opp før du løper?

Løpebølgen skyller over Norge. Men trenger du egentlig å varme opp? Illustrasjonsfoto: iStock
Løpebølgen skyller over Norge. Men trenger du egentlig å varme opp? Illustrasjonsfoto: iStock
Er du bitt av løpebasillen? Da har du kanskje lurt på akkurat dette spørsmålet. Her får du svar.

Å varme opp før løping høres veldig riktig ut. Men SINTEF-forsker Torstein Dalen-Lorentsen, som både har doktorgrad i idrettsmedisin og har jobbet mye med toppidrettsfolk, mener ikke at oppvarming er saliggjørende i alle sammenhenger. Det spørs hva slags økt du har foran deg, mener han. Oppvarmingen og aktiviteten er jo egentlig det samme. Så når bør du varme opp og når kan du droppe det?

Poenget er å finne den riktige balansen, å varme opp akkurat nok til at kroppen er maksimalt klar for prestasjonen. Jo mer intens og kortvarig økta er, for eksempel sprint i en konkurranse, jo lenger bør oppvarminga vare.

Bikker det over med for mye oppvarming, går det utover prestasjonen, forklarer Dalen-Lorentsen i podkasten Smart forklart. Han forteller også hva som skjer i kroppen fysiologisk og mentalt når du varmer opp, og gir råd om hvordan du finner det riktige nivået for oppvarming. Mer om det får du vite i episoden Bør du varme opp før du løper? (Spotify). Du finner den også der du ellers hører podkast.

Kontaktperson