Til hovedinnhold
Norsk English

Bruk riktig forbehandlingsmetode for betongoverflater ved rehabilitering

Bildet viser bruk av giraffsliper på undersiden av horisontal flate. Foto: Smørholm AS
Forbehandling inngår som en arbeidsoperasjon for mange av reparasjonsmetodene som benyttes ved rehabilitering av betongkonstruksjoner. Ofte er det nødvendig å kombinere flere forbehandlingsmetoder for å oppnå ønsket resultat.

Formålet med forbehandling av ubehandlet eller behandlet, herdnet betongoverflate er å gjøre den egnet til påføring av overflatebehandling eller puss, utstøping av påstøp eller påliming av forsterkningsmateriale.

– Kunnskap om metoder er helt avgjørende for å få et vellykket sluttresultat, sier seniorrådgiver Sissel Hjorth-Hansen i SINTEF.

Beskriver metoder

Den nye anvisningen i Byggforskserien, 720.421 Forbehandling av betongoverflater ved rehabilitering gir oversikt over de vanligste metodene.

Metodene sorteres i tre hovedgrupper:

  • mekanisk forbehandling
  • termisk forbehandling
  • kjemisk forbehandling

Under hver av de tre hovedgruppene omtales de ulike forbehandlingsmetodene med virkemåte og egnethet. Anvisningen beskriver også faktorer som har innvirkning på valg av metode.

Materialanalyse og prøvefelt

Dersom eksisterende overflatebehandling må fjernes, må denne analyseres for å bestemme type overflatebehandlingsmateriale. Dette vil ha stor betydning for valg av forbehandlingsmetode.

Før forbehandling i full skala, bør man gjennomføre et prøveprosjekt eller prøvefelt på et begrenset areal av konstruksjonen. Dette gjøres for å vurdere hvilken metode som er best egnet, eller for å vurdere om valgt forbehandlingsmetode gir ønsket resultat. Anvisningen beskriver de ulike fordelene man får ved å gjennomføre et slikt prøveprosjekt eller prøvefelt.

Bærekraftig å rehabilitere

SINTEF jobber for tiden med utarbeiding av en rekke nye anvisninger om rehabilitering av betongkonstruksjoner i Byggforskserien.

– Hensikten med alle disse nye anvisningene er å forlenge levetiden til betongkonstruksjoner og slik bidra til en mer bærekraftig byggenæring. Vi mener det er viktig å dele vår kunnskap om betongrehabilitering slik at dette blir utført på best mulig måte, og samtidig bidra til reduksjon av CO2-utslipp, sier Hjorth-Hansen.

I tillegg til 720.421 Forbehandling av betongoverflater ved rehabilitering, er 720.111 Tilstandsanalyse av betongkonstruksjoner revidert.

Utforsk fagområdene

Kontaktperson