Til hovedinnhold
Norsk English

Derfor skal du ikke oppbevare mat i handleposen

Plast inneholder svært mange kjemikalier. Noen av dem er giftige. Illustrasjonsfoto: iStock
Plast inneholder svært mange kjemikalier. Noen av dem er giftige. Illustrasjonsfoto: iStock
Handleposen er grei å ha på handleturen – men ikke bruk den til oppbevaring av mat. Det er den klare advarselen fra forsker Lisbet Sørensen i SINTEF.

En fersk rapport viser at det i plast generelt finnes 16 000 ulike kjemikalier. Bare et fåtall av disse vet vi er trygge. Oppbevarer vi maten i handleposen, vet vi ikke om den inneholder skadelige kjemikalier som kan lekke inn i maten og gjøre oss syke på lang sikt.

Plasten i handleposene er ikke undersøkt for kjemikalier av den enkle grunn at den ikke er laget for matoppbevaring.

– Kanskje kan det skade arvematerialet vårt, påvirke evnen til å få barn eller bidra til at vi får kreft, sier Sørensen, som er seniorforsker i SINTEF Ocean. – Vi vet rett og slett ikke om det er trygt for oss.

Hun kan imidlertid berolige oss når det gjeldet plast som er laget for å oppbevare mat. Norge og EU har et veldig strengt regelverk som regulerer hvilke kjemikalier og hvilke mengder det er tillatt å bruke i plast som skal være i kontakt med mat. Kjøp en matboks, en matpose eller en drikkeflaske som er beregnet for matoppbevaring, er forskerens råd.

Om plasten er godkjent for mat ser du på om varen har et stempel som viser et vinglass og en gaffel.  

Vil du vite mer om mat og plast? Da kan du lytte til forskeren til den siste episoden av podkasten Smart Forklart. Du finner den også der du ellers hører podkast.

Kontaktperson