Til hovedinnhold
Norsk English

En inspirerende dag på Digital fremtid 2024

Oljefondsjef Nicolai Tangen og SINTEFs konsernsjef Alexandra Bech Gjørv møttes til liveinnspilling av podkasten Smart forklart under konferansen Digital fremtid 2024. Foto: Magnus Biringvad / SINTEF
– Den som har lært mest når han dør, vinner, sa oljefondssjef Nicolai Tangen fra scenen i samtale med Alexandra Bech Gjørv, under liveinnspilling av Smart forklart på årets Digital fremtid.

Digital fremtid 2024 tilbød et program fullspekket med dybdekunnskap om muligheter innen fremtidens teknologi. Fra scenen ble det diskutert sikkerhetspolitikk og hvordan vi kan forsvare oss mot cyberangrep.  

Deltakerne fikk lære hvordan de kan avsløre deepfakes laget av kunstig intelligens, hvordan man redder matsvinn med sensorer og hvordan vi som samfunn kan håndtere helsekrisen vi er på vei inn.  

Seniorforsker Sigrid Kaarstad Dahl i SINTEF, avdeling Helse forteller om CardioSIM, teknologien som hjelper deg dersom hjertet ditt en dag må fikses. Foto: Magnus Biringvad / SINTEF

SINTEF har indirekte «gitt jobb» til Tangen  

Et av mange høydepunkt var da oljefondsjef Nicolai Tangen møtte SINTEF-konsernsjef Alexandra Bech Gjørv til en liveinnspilling av podkasten Smart forklart, med Aksel Faanes Persson.  

– Jeg mener SINTEF og et par andre har skaffet Nicolai Tangen jobb, fordi den norske oljeformuen er bygget på teknologiske nyvinninger, sa Bech Gjørv, og ramset opp teknologi som flerfasetransport, sub-sea produksjon og nå CO2-fangst og lagring.  

–  Alt dette har skjedd i et samspill mellom myndigheter som har stilt strenge krav og operatører med kapital, som har turt å ta risiko, og leverandører og forskningsmiljø som er blitt satt opp til å spille godt sammen. Den høyteknologiske kompetansen fra dette kan sirkuleres videre inn i andre viktige næringer, fortsatte hun.  

– Takk for det, svarte Tangen og fikk latter fra salen.  

Forskning må spille en stor rolle i årene fremover 

Det var generelt god stemning gjennom konferansen, som i år ble arrangert på Carls i Oslo. De gamle fabrikklokalene satte en god ramme for programmet, som ga både bekymringer og fremtidshåp til de fremmøtte.  

– Vi lever i den mest spennende tiden vi noensinne har sett. Det er så spennende at jeg nesten ikke kan vente med å komme ut av sengen om morgenen. Se hva som skjer på teknologi og forskning. Det er bare helt supert, sa en inspirert Tangen etter samtalen med Bech Gjørv.  

Digital fremtid er en møteplass der erfaringer, kunnskap og det ferskeste fra forskningsfronten deles på tvers av både offentlig og privat sektor.  Det er en arena der industri, næringsliv, virkemiddelapparat, politikere og forskningen går sammen for å finne nye løsninger.  

– Uten forskning og innovasjon, lykkes vi ikke med den digitale omstillingen av Norge og det er derfor avgjørende at forskningen spiller en stor rolle i årene fremover, sa Karianne Tung, digitaliserings- og forvaltningsminister. 

Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung på plass under Digital fremtid 2024. Foto: Magnus Biringvad / SINTEF

– I 2030 skal Norge være verdens mest digitaliserte land. Det skal vi være, ikke for at digitalisering er et mål i seg selv, men fordi styrt og riktig digitalisering er verktøyet vi trenger for å kunne løse komplekse samfunnsutfordringer og realisere store muligheter, sa Tung.  

Fra ord til handling  

Konferansen ble avsluttet av et panel, bestående av Skanska, NHO, digitaliseringsdepartementet og SINTEF. De fikk i oppgave å svare på spørsmålet: Hvordan går vi fra store ord til handling? 

Ordstyrer Alexandra Bech Gjørv, Karianne Tung, Christoffer Hernæs og Rebekka Borsch under Digital fremtid 2024. Foto: Magnus Biringvad / SINTEF

– Skal vi bli best, må vi prioritere. Smører vi for tynt utover blir vi jevnt over middelmådige. Vi må lære å elske problemet, og ikke løsningen, for å legge inn innsatsen der skoen trykker, sa Christoffer Hernæs, direktør i Skanska Digital.  

Rebekka Borsch, avdelingdirektør for kompetanse og innovasjon i NHO, mener ord til handling innenfor digitalisering innebærer flere samarbeidsprosjekter mellom kommuner og bedrifter, etater og bedrifter og fylker og bedrifter.  

– Vi trenger flere reelle samarbeid med forskningsmiljøer innenfor alle disse!  

Gikk du glipp av årets konferanse? Vel, da kan vi trøste deg med at Smart forklart-episoden med Nicolai Tangen og Alexandra Bech Gjørv nå ligger klar i din podkast-spiller. Du kan lytte til den der eller trykk her for å få med deg deres inspirerende samtale. 

Utforsk fagområdene

Kontaktpersoner