Til hovedinnhold
Norsk English

En skogtur midt i arbeidstida kan øke prestasjonen din

Å ta en tur i skogen, på stranda eller en joggetur i nabolaget - midt i arbeidstida kan faktisk lønne seg, mener forsker. illustrasjonsfoto: iStock
Å ta en tur i skogen, på stranda eller en joggetur i nabolaget - midt i arbeidstida kan faktisk lønne seg, mener forsker. illustrasjonsfoto: iStock
Arbeidsplasser som legger til rette for god integrering av arbeidsliv og privatliv, får ansatte som trives og presterer bedre, ifølge forskning.

Arbeidstid: Forholdet mellom arbeid og fritid er blitt et brennhett tema, særlig etter pandemien. I et innlegg på LinkedIn skrev forsker Nils Brede Moe at jobbing på kveldstid kan være bra – hvis arbeidstakeren selv vil ha det sånn. Innlegget fikk 70 000 «views»!

I podkasten Smart forklart forteller Moe forholdet vi har mellom jobb og fritid. SINTEF-forskeren tror kveldsjobbing er et emne folk helst unngår å snakke om. Det oppfattes ikke som positivt, og kan høres ut som man ikke behersker balansen mellom jobb og fritid.

Portrett av mann

Sjefforsker Nils Brede Moe i SINTEF. Foto: Thor Nielsen

Men mye handler om muligheten til å styre tiden selv: Skal ungene kjøres på en tidlig fotballkamp, reduseres stresset hvis du kan dra hjem litt tidligere og heller ta en økt på kvelden. Og er det strålende sol, mens Yr varsler om pøsregn på kvelden, kan det være en god løsning å dra på stranda, og ta igjen jobbinga mens det høljer, mener Nils Brede Moe.

Han understreker at han forsker på yrkesgrupper som jobber sammen i grupper, ikke alle de som ikke kan ha fleksibilitet i jobben sin.

Forskningen viser at det å rekke et tidspunkt, for eksempel at du skal være ferdig til klokka 16, er utrolig mye mer stressende enn om du selv styrer tiden din, påpeker Moe, som er sjefforsker i SINTEF Digital. Nøkkelen er kontroll over egen tid. Han vil ikke legge skylden på kveldsarbeid for at flere blir utbrente, og mener det mer skyldes at folk alltid er tilgjengelige og jobber for mye – for mange timer.

Vil du vite mer om hva forskeren tenker om arbeidstid? Da kan du lytte til denne mini-episoden av podkasten Smart forklart. Du finner den også der du ellers hører podkast.

Utforsk fagområdene

Kontaktperson