Til hovedinnhold
Norsk English

EUs investeringsfond øker innsatsen i Norge: Skyter inn 210 millioner i SINTEFs såkornfond

Konsernsjef Alexandra er tilfreds med at SINTEFs oppstartsselskaper lykkes godt med å tiltrekke seg kapital. Foto: Terje Trobe/SINTEF
Det Europeiske Investeringsfondet (EIF) girer opp innsatsen i norske teknologistartups og gjør sin tredje og hittil største investering noensinne i SINTEFs såkornfond.

Sammen med innsatsen fra norsk side vil fondet SINTEF Venture VI ha en forvaltningskapital på en halv milliard, noe som gir grunnlag for 10-15 nye bedrifter fra SINTEF.

SINTEF har i dag 20 oppstartsbedrifter i sin portefølje. SINTEFs siste fond – SINTEF Venture VI – har investert i de fire ferskeste av disse: Cartesian, MoreScope, Sonair og Mia Health.

– Våre investorer er resultatorienterte som alle andre investorer. I tillegg ønsker de at kapitalen bidrar også til bærekraftig samfunnsutvikling, og den garantien stiller vi, sier administrerende direktør Anders Lian i SINTEF TTO.

Nær 300 millioner kroner ble investert i fondet i 2023 fra investorene KLP, Gjensidigestiftelsen, Sparebankstiftelsen DnB, Sparebank1 SMN, Reitan Kapital, Koteng Holding, Investinor, og SINTEF. De fleste av disse har investert også i tidligere SINTEF-fond.

Når EIF og Bernh. Brekke – en regional industriaktør etablert i 1880 – nå har investert i fondet, har fondet fått en forvaltningskapital på en halv milliard kroner, som er samme beløp som forgjengeren SINTEF Venture V, som ble fullfinansiert i 2018.

Kobler forskning, kommersialisering og samfunnseffekt

– Vi setter stor pris på SINTEFs rolle som en ledende teknologioverføringsakselerator i Norge, sier Marjut Falkstedt, som leder Det Europeiske Investeringsfondet.

– Norge ble nylig med i EUs program «InvestEU», som gjør at vi kan investere mye mer i Norge. Det er en viktig del av EIFs mandat å investere i innovative SMB-er, da de har en positiv innvirkning på sysselsetting og økonomi. Vi er glade for kunne samarbeide videre med SINTEF om dette.

EIF investerte også i SINTEFs to tidligere fond, som ble opprettet i 2014 og 2018. EIF investerte 94 millioner kroner i 2014 og økte til 155 millioner kroner i 2018. Denne siste investeringen er deres største hittil og bringer den totale investeringen i oppstartsselskaper fra SINTEF opp til 459 millioner kroner. 

– Investeringen fra EIF er en stor anerkjennelse av SINTEFs arbeid med å bygge bro mellom forskning, kommersialisering og samfunnseffekt. Den er også et resultat av regjeringens innsats for å gi norske bedrifter, investorer og teknologiutviklere tilgang til InvestEU-programmet, sier næringsminister Cecilie Myrseth.

Privat kapital vil løse samfunnsutfordringer

Forskningsinstituttet SINTEF, som er en frittstående stiftelse, har drevet med anvendt forskning siden 1950 og har en omfattende innovasjonshistorie som inkluderer flere av teknologiene som har ført til svært høy samfunnseffekt. Noen eksempler er mobilteknologien GSM, flerfaseteknologi og karbonfangst og -lagring (CCS).

– Vi arbeider med å levere teknologi og innovasjoner som gir samfunn og næringsliv anledning til å endre seg i takt med kravene til et mer bærekraftig samfunn. Jeg er veldig glad for å se at oppstartsselskapene vi skaper bidrar sterkt til å realisere FNs bærekraftsmål og at de lykkes så godt med å tiltrekke seg kapital fra profesjonelle investorer i inn- og utland i fasen hvor de skal vokse ut av laboratoriene og opp til stor skala, sier SINTEFs konsernsjef Alexandra Bech Gjørv. 

Forskningsinstituttets mer enn 2200 ansatte jobber i tett samhandling med akademia, offentlig sektor, industri og annet næringsliv innen strategisk viktige fagområder for omstilling og radikale innovasjoner. Kunnskapen innen muliggjørende teknologier som bio-, nano-, materialteknologi og digitale teknologier eller på domener innen industri, hav, helse, energi, digital, det bygde samfunn og produksjon omsettes til nytte hos oppdragsgiverne eller gjennom å utvikle oppstartsselskaper. 

– Gjennom å investere i våre såkornfond tar man del i en diversifisert portefølje av startups som alle bygger på en banebrytende teknologi som vil gi et positivt bidrag til ett eller flere av FNs bærekraftsmål, samt en god organisasjon med en sterk og moden businesscase. En viktig faktor til å få dette til er at våre investeringssjefer jobber side om side med forskerne hele veien fra idéklekking til kommersiell fase, sier administrerende direktør i SINTEF TTO, Anders Lian.

Fakta om SINTEF TTO 

-         Er SINTEFs teknologioverføringsselskap, som kommersialiserer egeneide forskningsresultat gjennom lisensiering og salg av teknologi til eksisterende bedrifter, og til nye bedrifter som spinnes ut fra SINTEFs forskningsmiljøer.

-         Forvalter flere såkorn-/tidligfase-fond som investerer i oppstartsselskap fra SINTEF. Disse fondene er viktige redskap i kommersialisering av forskningsresultater fra SINTEF, og både nasjonale og internasjonale investorer er med i fondene.

-         Forvalter for tiden eierandeler i 20 selskaper. Se hele porteføljen her: https://www.sintef.no/en/tto/holdings/?id=234329

Fakta om SINTEF Venture VI 

-         Såkornfond som forvaltes av SINTEF TTO som investerer i oppstartsselskap fra SINTEF

-         500 millioner kroner i forvaltningskapital

-         Investorene i fondet er: SINTEF, KL, Gjensidigestiftelsen, Sparebankstiftelsen DnB, Sparebank 1 SMN, Reitangruppen, Koteng Holding, Investinor, Bernh. Brekke og Det Europeiske Investeringsfondet

-         Fondet er innrettet for å fremme miljømessige og sosiale egenskaper i tråd med artikkel 8 i Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR)

-         Har investert i fire oppstartsselskap:

o   Cartesian AS:

§  Tilbyr løsninger for oppvarming og nedkjøling gjennom å lagre og hente termisk energi ut fra faseendringsmaterialer

§  https://cartesian.no/

§  Holder til i Trondheim

o   MoreScope

§  Tilbyr en datadreven plattform for selskap og investorer til bruk for å kvantifisere klimapåvirkning, karbonfotavtrykk og unngåtte utslipp

§  https://www.morescope.com/

§  Holder til i Oslo og Trondheim

o   Sonair

§  Tilbyr en 3D-ultralydsensor for roboter

§  https://www.sonair.com/

§  Holder til i Oslo

o   Mia Health

§  Tilbyr en løsning som gir privatpersoner og bedrifter enkel og presis innsikt i den faktiske helsegevinsten av aktiviteten man gjør

§  https://miahealth.no/

§  Holder til i Trondheim

Fakta om Det Europeiske Investeringsfondet 

·        EUs instrument for investeringer i egenkapitalfond i EØS-området

·        Investeringene gjøres I fond som gir finansiering til små og mellomstore bedrifter

·        Etablert i 1994, og eies av European Investment Bank (EIB), Europakommisjonen og offentlige og private banker og finansinstitusjoner

·        Har siden etablering gitt finansiering til over 2 millioner selskaper

 

Kontaktpersoner