Til hovedinnhold
Norsk English

Forskere hjelper kommuner med å forbedre vannkvaliteten i urbane vassdrag

Nidelva i Trondheim
Nidelva i Trondheim er et av casene i Clean Urban Water. Foto: Birgitte G. Johannessen
Målet er å redusere vannforurensing i byer ved hjelp av et digitalt analyseverktøy

Rent vann er helt essensielt for samfunnets funksjon, men urbane vannforekomster forurenses av mange kilder, blant annet lekkasjer fra kommunale avløpssystemer, overløp fra fellessystemer og avrenning av overvann fra tette flater. Mange urbane vassdrag oppfyller ikke vannforskriftens mål om god økologisk og kjemisk tilstand. 

Det er kommunenes oppgave å forvalte vassdrag og andre vannforekomster på en bærekraftig måte. For kommunene er det en utfordring å identifisere kildene til forurensning og hvor stort bidraget er fra de ulike forurensningskildene.  Å vite hvor forurensningene kommer fra er helt essensielt for å kunne planlegge strategisk og langsiktig forvaltning av vannressursene, og for å prioritere tiltak.

Utvikler brukervennlig analyseverktøy

Målsetningen med Fou-prosjektet Clean Urban Water er å redusere urban vannforurensing ved å utvikle et brukervennlig analyse- og beslutningsstøtteverktøy for kommuner. Verktøyet skal gi kommunen en oversikt over mulige forurensningskilder, identifisere utsatte områder i vassdraget, og vurdere effekten av tiltak over tid. Innledningsvis jobbes det med å systematisere vannkvalitetsdata og identifisere markører for ulike typer forurensning.

Hvis prosjektet lykkes, vil kommunene få et verktøy som gir mer effektiv utnyttelse av egne vannkvalitetsdata som igjen gir bedre forståelse av egne utfordringer, muligheter for å velge mer målrettede tiltak og gi en bedre forståelse av effekten av tiltakene.

Case i fem kommuner

Prosjektet legger opp til stor grad av brukermedvirkning og -påvirkning og tett samarbeid mellom alle prosjektpartnerne. De fem kommunene har identifisert hver sin case og stiller vannkvalitetsdata og annen nødvendig informasjon til rådighet til aktiv bruk i forskningsaktivitetene og verktøyutviklingen i prosjektet. Metodikken som er valgt for å sikre tett samarbeid mellom partnerne, er regelmessige arbeidsverksted. Det er planlagt to heldags arbeidsverksteder i året, der det første ble avholdt i Trondheim i januar i år. Tema var å bli kjent og presentere mulige case i hver kommune.

Prosjektpartnere og finansiering

Prosjektpartnerne er kommunene Asker, Bergen, Nordre Follo, Trondheim og Sandnes, i tillegg til Norsk Vann, Statsforvalteren Trøndelag, Stiftelsen CSDI, NIVA og SINTEF. Trondheim kommune er prosjekteier, mens SINTEF er prosjektleder. Prosjektet er finansiert av Forskningsrådet og partnerne, og har en total ramme på 9,6 millioner kroner hvorav 7 millioner kroner kommer fra Forskningsrådet.

Innlegget ble først publisert i Vannspeilet   nr. 2-2024, og gjengis her med tillatelse.

Prosjektinformasjon

Prosjektnavn:

Clean Urban Water

Prosjektvarighet:

01.10.2023 - 31.03.2027

Kontaktperson:

Edvard Sivertsen

Utforsk fagområdene

Kontaktperson