Mona Mølnvik, forskningssjef i SINTEF, mottok den internasjonale Green Award for sitt arbeid innen karbonfangst og -lagring (CCS). Prisen ble utdelt under Greenhouse Gas Technology-konferansen i Canada, som er en av de største konferansene innen CCS i verden.
– Jeg er stolt og ydmyk for å motta denne utmerkelsen. Prisen anerkjenner SINTEF- og NTNUs lange historie innen CCS, satsingen til myndighetene og vår fremoverlente industri. Menneskene som jobber med dette, er dypt engasjert og dyktige. For meg er disse personene mer enn bare kolleger, de er allierte som arbeider for at CCS skal gjøre det mulig å fange like mye CO2 som vi slipper ut, sier Mølnvik.
Mona Mølnvik er en av verdens mest erfarne CCS-eksperter. Hun leder Norwegian CCS Research Center (NCCS) og dets arvtaker GigaCCS, et forskningssenter som starter opp i 2025 for å skalere opp CCS til gigatonnskala som må til for å nå globale klimamål. Juryen fremhevet hennes omfattende erfaring innen CCS som en avgjørende faktor i vurderingen.
– Mona Mølnvik har gjennomført og ledet fremragende CCS-forskning i mer enn 20 år. Dette har hun gjort med en helhetlig tilnærming for å levere resultater av høy kvalitet som bidrar til å akselerere implementeringen av CCS, sier Tim Dixon, direktør og daglig leder av IEAGHG.
Økt interesse i CCS og nytt forskningssenter fra 2025
– Klimaendringene merkes over hele verden, og vi trenger CCS som et sentralt tiltak for å bremse utviklingen. At CCS nå får økt støtte i USA og Canada, er en stor inspirasjon for oss i Norge og Europa, hvor vi jobber med å styrke kunnskapsgrunnlaget, øke kapasiteten og samtidig redusere kostnader og risiko, sa Mølnvik under prisutdelingen.
GigaCCS er et nytt forskningssenter for miljøvennlig energi (FME) som skal styrke Norges ekspertise innen CCS og støtte global implementering av CCS i gigatonnskala. Senteret ledes av Mona Mølnvik og har SINTEF Energi som vertskap. GigaCCS har åtte års finansiering fra 2025 til 2032, og bygger på samarbeidet og innovasjonene fra FME-forgjengeren NCCS, som avsluttes i år.
Det internasjonale energibyrået (IEA) beskriver CCS som et avgjørende verktøy for å nå klimamålene. CCS kan bidra til å kutte utslipp fra sektorer der det er vanskelig å redusere CO₂-utslipp og kan også sørge for såkalte negative utslipp. For at CCS skal nå sitt fulle potensial, må implementeringen skaleres opp slik at man lagrer flere gigatonn CO₂ hvert år.