Til hovedinnhold
Norsk English

Gard Hopsdal Hansen blir ny leder av FME NorthWind

Gard Hopsdal Hansen
SINTEF Energi har gleden av å meddele at Gard Hopsdal Hansen blir den nye lederen av forskningssenteret FME NorthWind.

Hansen, som for tiden er instituttleder ved Institutt for geografi ved NTNU, har lang erfaring fra både akademia og industri. Han overtar etter John Olav Tande, som fratrer sin rolle ved NorthWind for å tiltre en stilling som forskings- og utviklingsdirektør i Statnett.

– Jeg ser frem til å ta over som leder for NorthWind og videreføre senterets viktige arbeid med å fremme forskning, innovasjon og implementering av havvindløsninger, sier Gard Hopsdal Hansen.

Hansen har hovedfag i økonomisk geografi fra Universitet i Bergen og en doktorgrad fra NTNU ved Institutt for tverrfaglige kulturstudier. I sin doktorgrad fokuserte han på samspillet mellom norske og kinesiske aktører innen livbåtproduksjon, og han var på feltarbeid i Kina i forbindelse med doktorgraden. Siden den gang har Hansen opparbeidet seg verdifull erfaring innen energisektoren, blant annet som postdoktor ved NTNU, hvor han forsket på havvind og omstilling, med særlig fokus på havvind.

Han bidro også til å etablere et samarbeid mellom NTNU og Shanghai Jiaotong Universitetet. Hans kvalifikasjoner for denne nye lederstillingen styrkes av hans erfaring fra industrien, som blant annet inkluderer å ha vært leder for fornybar energi-sektoren i Miljødirektoratet og markedssjef i et selskap som utvikler smartsensorer for ulike industrier, inkludert vind- og vannkraft.

– Med den kombinerte industrielle og akademiske ekspertisen hos NorthWinds partnere, og den økende globale etterspørselen etter fornybar energi, har vi en unik mulighet til å utvikle teknologi og industri for et mer bærekraftig samfunn, sier Hansen.

Knut Samdal, forskningssjef ved SINTEF Energis avdeling for energisystemer, er trygg på at Hansen er det rette valget for å lede NorthWind inn i fremtiden:

–  Gards brede kompetanse gjør ham ideell til å lede NorthWind i den neste fasen. Hans erfaring som forsker og leder innen både forskning, offentlig forvaltning og industri vil være uvurderlig når vi fortsetter å utvide grensene for innovasjon innen vindenergi.

Hansen vil få i oppgave å videreføre senterets sterke forskningsaktivitet, samtidig som han skal jobbe tett med industri- og forskningspartnere for å utvikle nye spin-off-prosjekter – et viktig resultat som Forskningsrådet forventer fra FME-sentrene.

Elling Rishoff, styreleder i NorthWind, ser frem til å samarbeide med Hansen:

– Vi gleder oss til å ønske Gard velkommen og starte det jeg er sikker på blir et fruktbart samarbeid. Hans allsidige bakgrunn og fremtidsrettede tilnærming passer godt med NorthWinds mål. Vi jobber målrettet for å drive innovasjoner i vindenerginæringen, til nytte for både NorthWinds partnere og storsamfunnet.

Gard Hopsdal Hansen vil tiltre stillingen som leder av NorthWind i begynnelsen av januar. Konstanze Kölle, som er forskningsleder ved SINTEF energi, vil fungere som konstituert leder frem til da.


Om FME NorthWind

FME NorthWind (Norwegian Research Centre on Wind Energy) driver fremragende forskning og innovasjon for å redusere kostnadene for vindenergi, legge til rette for bærekraftig utvikling, skape arbeidsplasser og øke eksporten. Senteret ledes av SINTEF Energi og samler rundt 50 partnere fra forskning og industri over hele verden. Senteret ble lansert i 2021 og vil fortsette sin virksomhet frem til 2029.


 

Prosjektinformasjon

Prosjektnavn:

FME NorthWind

Prosjektvarighet:

01.01.2021 - 31.12.2029

Kontaktperson:

Konstanze Kölle

Utforsk fagområdene

Kontaktperson