Til hovedinnhold
Norsk English

Gode krefter jobber sammen for å finne grønne løsninger for luftfarten

Norges samferdselsminister Jon-Ivar Nygård under åpningen av konferansen ZERAC24. Foto: William Husby Hoven / SINTEF
– Vi må dele kunnskap for å lykkes, sa samferdselsminister Jon-Ivar Nygård fra scenen under årets ZERAC24. Konferansen bringer nøkkelaktører sammen med mål om å fremme mer klimavennlig flytransport.

Luftfart står for en merkbar del av verdens klimagassutslipp. Skal det fortsatt være en av våre viktigste transportformer i fremtiden, må luftfarten finne nye og mer bærekraftige løsninger. Og det må skje raskt. 

Luftfartsprogrammet Grønn Luftfart jobber med å gjøre det enklere for nasjonale og internasjonale aktører og innovatører å bruke Norge som arena for utvikling. Det er et samarbeid mellom Avinor, Luftfartstilsynet, Norsk Industri og SINTEF. 

Forrige torsdag gikk konferansen Zero Emission Regional Aviation Conference (ZERAC24) av stabelen for tredje år på rad. Konferansen samler teknologi-, infrastruktur- og energileverandører, flyselskaper, reguleringsmyndigheter, investorer og offentlige finansieringsorganer for å diskutere siste nytt innen teknologi, infrastrukturutvikling og hvordan null- og lavutslippsluftfart skal finansieres.

Blant de som hadde tatt turen var Norges samferdselsminister Jon-Ivar Nygård, som fikk gleden av å åpne showet. 

– Vi må dele kunnskap og ha en god diskusjon for å lykkes. Det er stor verdi i ulike perspektiver, uttalte Nygård fra scenen. 

Hans svenske kollega, infrastruktur- og boligminister Andreas Carlson, var også på plass, og trakk fram viktigheten av samarbeid på tvers av de nordiske landende for å lykkes med fossilfri luftfart så raskt som mulig. 

– I land som Norge og Sverige, med store avstander mellom befolkede områder, spiller luftfart en avgjørende rolle for innenlandsreiser. Vi er et åpent vindu for internasjonal luftfart, og kan være en viktig driver i å oppnå omstillingen som kreves, sa Carlson fra scenen. 

Industrien må spille på lag 

Arenaer som ZERAC er viktige møteplasser, der kunnskap og erfaringer deles på tvers av industri, næringsliv, politikk og forskning.

– Forskning er avgjørende for å komme i mål på denne fronten, og for oss i SINTEF er det viktig å bidra til at forskningen kommer ut i industrien og blir tatt i bruk, sier Trond Bakken, Markedssjef for EU-forskning i SINTEF Digital.

Harald Solberg, administrerende direktør i Norsk Industri (t.v.), Trond Bakken, Markedssjef for EU-forskning i SINTEF Digital og Sindre Finnes, fagsjef i Norsk Industri. Foto: William Husby Hoven / SINTEF

Luftfartsprogrammet Grønn Luftfart spiller en viktig rolle her, hvor Norsk Industri og de øvrige partnerne sammen jobber for å finne de gode løsningene. 

– Norsk Industri ser store muligheter i å være en viktig leverandør til grønn luftfart. Vi vil veldig gjerne være aktivt engasjert i den videre utviklingen, sier Harald Solberg, administrerende direktør i Norsk Industri.

Mye spennende er allerede på gang i form av nye løsninger, eksempelvis elfly og hydrogenfly. Norge kan være spesielt interessant å teste ut dette i grunnet vårt langstrakte land og spredte bosetting. 

– Norge kan bli landet resten av verden ser til når det kommer til grønn luftfart. Får vi til det, kan vi løse utslippsutfordringene, samtidig som vi sørger for at innovasjon og nye løsninger utvikles innenfor våre egne landegrenser, i tett samarbeid med det internasjonale markedet, legger Bakken til. 

Kontaktperson