Byggebransjen har lenge generert store avfallsmengder. Kommunene har hatt lite innsikt i hvordan de som bestiller kunne påvirke de som utfører arbeid for dem til å produsere mindre avfall.
Oslobygg KF, Asker og Bærum kommune tok derfor kontakt med SINTEF og ble med i forskningsprosjektet NADA, for å få hjelp til å gjøre noe med de ulike utslippsdriverne på byggeplassen.
– Prosjektet, som har fått støtte av Forskningsrådet, har bidratt til å sette avfallsreduksjon og materialgjenvinning på agendaen nasjonalt, og vist viktigheten av dette i overgangen til en sirkulær økonomi, sier forskningsleder Kristin Fjellheim i SINTEF.
– Det har også blitt tydelig hvor stor og viktig rolle byggherrene har i dette arbeidet, og kanskje spesielt de offentlige byggherrene. Særlig når det gjelder å sette riktige ambisjoner, mål og krav til prosjektene sine for å minimere unødvendig ressursbruk.
I denne filmen, som er produsert av Forskningsrådet, kan du se to av prosjektdeltagerne på byggeplassen til ett av pilotprosjektene i NADA – Nesbru flerbrukshall i Asker kommune:
Når det kommer til avfallsmengder og håndtering av avfall, er det overraskende lite datagrunnlag som er samlet inn og analysert til nå, ifølge Fjellheim.
Gjennom prosjektet har forskerne klart å samle inn og systematisere denne typen data, og de opplever stor interesse for å få på plass bedre innsikt i avfallsmengdene fra byggeprosjekter. Gjort på riktig måte vil avfallsreduksjon også redusere kostnader.
Nå håper de kunnskapen de får fra prosjektet kan brukes videre av andre kommunale byggherrer for å kunne stille bedre krav og kriterier i anskaffelsene, slik at de reduserer avfallet fra sine prosjekter.
Kommunene som har vært med i NADA opplever også at de i dag har bedre oversikt over avfallet, hvordan det oppstår, og hva slags avfall som har de høyeste utslippene. Ikke minst opplever de at prosjektet har bidratt til å finne en klar prioritering og retning for arbeidet videre.