Til hovedinnhold
Norsk English

Hvorfor blir vi sjøsyke – og hvordan unngår vi det?

Fart, spenning og naturopplevelser. Men så var det denne sjøsyka, da. Illustrasjonsfoto: iStock
Fart, spenning og naturopplevelser. Men så var det denne sjøsyka, da. Illustrasjonsfoto: iStock
Alle blir sjøsyke, men det finnes knep for å unngå elendigheten, sier forsker Toralf Sundin Hamstad i SINTEF.

Ingen glemmer hvordan det er å være sjøsyk. Eller bilsyk, for den del. Det er noe du helst vil unngå. Men enkelt er det ikke. Å ha en bestefar som seilte på de syv hav hjelper ikke. Problemet er at bølgene og bevegelsene skaper en konflikt i hjernen når den mottar motstridende informasjon fra balanseorganet i øret, fra kroppen og sansene.

Evnen til å motstå sjøsyke kan trenes, men selv garvede sjøfolk kan trenge en real storm før de blir «immune», hvis de ikke har vært ute på en stund, ifølge forskeren.

Skal du ut i hardt vær er det lurt å ha spist og sovet godt på forhånd, er et av Hamstads råd. Alkohol bør unngås, både dagen før og om bord. Det er gunstig å befinne seg nær senteret for tyngdpunktet på skipet, der er bevegelsene minst. Ikke høyt oppe og langt fremme. Midt i skipet pleier å være et godt tips. Frisk luft gjør godt, og det hjelper å gynge med bevegelsene til skipet i stedet for å stritte imot.

Til daglig jobber Toralf Sudin Hamstad som senior prosjektleder i SINTEF Ocean. Noe av det det forskes på her, er hvordan vi kan bygge skip som gir minst mulig sjøsyke, og ikke bare for å gjøre sjøreisen behageligere. Å redusere sjøsyke betyr mindre tapt arbeidstid og større muligheter til å få utført arbeidsoppgaver om bord.

Vil du læree mer om det, kan du lytte til denne sommer-episoden av podkasten Smart Forklart. Du finner den også der du ellers hører podkast.

Ship O’ Hoy!

 

Kontaktperson