Byggingen vil begynne i høst, og driften forventes å starte i 2027. REFHYNE II vil være en av verdens største anlegg for rent hydrogen og vil produsere opptil 44.000 kilo fornybart hydrogen per dag, noe som for eksempel tilsvarer drivstoffbehovet for omtrent 550.000 kilometer transport med utslippsfrie hydrogenlastebiler av semitrailerstørrelse.
– Dette er et stort skritt mot en karbonfri fremtid. SINTEF har vært sterkt involvert i europeisk elektrolyseforskning de siste to tiårene, og deltatt i nesten 40 forsknings- og innovasjonsprosjekter på hydrogen, fra grunnleggende utvikling av materialer og komponenter til pilotprosjekter, og nå storskala implementering i både industri- og transportsektoren. Vi er veldig glade for å støtte konsortiet i REFHYNE som koordinator for både REFHYNE I og II-prosjektene, sier SINTEFs konsernsjef Alexandra Bech Gjørv.
Fornybart hydrogen fra REFHYNE II vil bli brukt ved Shell Energy and Chemicals Park til å produsere renere energiprodukter som transportdrivstoff med lavere karbonintensitet.
– Dagens kunngjøring markerer en viktig milepæl i å levere vår strategi om mer verdi med mindre utslipp. Investeringen i REFHYNE II er en synlig demonstrasjon av vår forpliktelse til hydrogenøkonomien, som vil spille en viktig rolle i å bidra til å avkarbonisere Shells operasjoner og kundeprodukter. Vår beslutning om å investere illustrerer hva som kan oppnås med de rette betingelsene for å levere konkurransedyktige prosjekter, sier Shells direktør for Downstream, Renewables and Energy Solutions, Huibert Vigeveno.
På lengre sikt kan fornybart hydrogen fra REFHYNE II leveres direkte for å bidra til å redusere industrielle utslipp i regionen etter hvert som kundenes etterspørsel utvikler seg.
– Rent hydrogen er avgjørende for å avkarbonisere industri- og transportsektorene. REFHYNE II-prosjektet er et stort skritt mot dette, ettersom skalaen vil forbedre både teknologien og effektiviteten til PEM-elektrolysører og gi oss lærdommene vi trenger for fremtidige gigawatt-anlegg, sier senior prosjektleder og koordinator for REFHYNE I og II-prosjektene, Anders Ødegård.
REFHYNE II er støttet av Europakommisjonens European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency (CINEA), hvis oppdrag er å støtte interessenter i å levere på målene satt i European Green Deal gjennom høykvalitets programledelse.
Prosjektpartnere er Shell, ITM Power (Trading) Ltd, ITM Power Germany GmbH, Linde GmbH, TECNALIA, ERM, CONCAWE og SINTEF.
Dette prosjektet har mottatt finansiering fra EUs Horizon 2020 forsknings- og innovasjonsprogram under tilskuddsavtale nummer 101036970.