Tunikater inneholder både marine proteiner og omega-3, og forskningsprosjektet Ciona skal undersøke hvilke deler av tunikatene som best egner seg til fôr. Hvordan kan de prosesseres best? Hvordan liker laksen å få dette servert? Får den bedre matlyst? Bedre helse?
Lav innsats
Tunikater som ny art innen lavtrofisk akvakultur er spennende fordi det kreves liten innsats for å oppnå store volum. Arten vokser ved å ta opp næringsstoffer fra havet, uten bruk av gjødsel, vanning eller landareal. Samtidig inneholder de mye vann, og det må utvikles ny teknologi for å kunne høste og prosessere tunikatene til et mel med god næringssammensetning og akseptabel kostnad.
- I tillegg til å finne ut hvordan laksen påvirkes av fôr med tunikatmel er det viktig å vurdere om dette er teknologisk og økonomisk gjennomførbart. Er det mulig å oppnå god økonomi ved å produsere tunikatmel som fôringrediens?, sier Inger Standal, seniorforsker ved SINTEF Ocean.
Jakten på bærekraftige fôrråvarer
- Vi er midt i en oppskalering og produserer i dag produkter til dyrefôr og mat, noe som vil være et viktig bidrag i å kunne løse Norges ambisjon om bærekraftig fôr til land og hav, sier Magnus Petersen, prosjektleder for Tunicat AS, en av prosjektpartnerne.
- Fôringredienser fra tunikater er lokalprodusert og har et lavt klimaavtrykk, helt i tråd med regjeringens ambisjon om å redusere fotavtrykket til havbruksnæringen.
Skretting AIs rolle i prosjektet, er å produsere forsøksfôr med tunikatmel. Videre skal forskningsstasjonen LetSea kjøre forsøk for å avdekke fordøyelighet og tilvekst når det brukes fiskefôr med tunikatmel. Det er Nord universitet og SINTEF Ocean som gjør analysene og dokumentasjon av fordøyelighet, fiskehelse, velferd og kvalitet.
- Dette prosjektsamarbeidet vil gi viktig kunnskap om tunikatmelets næringsverdi for laks og effekt på fiskens ytelse, sier Gunvor Baardsen, leder for kvalitet og ingredienser hos Skretting Aquaculture Innovation.
Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF) finansierer prosjektet som varer ut 2026.