Til hovedinnhold
Norsk English

Karbonfangst kan gi klimavennlig sement, avokado og øl til lav kostnad

Ville du betalt én prosent ekstra for en klimavennlig øl eller avokado? Hva med to prosent ekstra i bompenger for en bro der 70 prosent av utslippene er kuttet?

En ny studie fra SINTEF, NTNU og TU Delft har undersøkt hvordan karbonfangst og -lagring (CCS) påvirker utslipp i en rekke industrier. De har også undersøkt hvor mye dyrere dette gjør produkter og tjenester, blant annet øl, avokado og sement. Resultatene viser at CO2-utslippene kan reduseres betydelig, mot en liten økning i prisen.

– Selv om det fortsatt trengs mer forskning, gir resultatene en god oversikt over de reelle kostnadene og fordelene ved CCS på et samfunnsnivå, ikke bare hva det koster industrien å kutte utslipp, sier Simon Roussanaly, forsker i SINTEF Energi og hovedforfatter av studien.

Undersøker hva kostnadene ved CCS har å si for forbrukeren 

Kostnader har lenge vært sett på som et hinder for å realisere CCS. Men disse kostnadene er knyttet til realisering av CCS i industrien, og ikke til sluttproduktet eller tjenesten vi som forbrukere betaler for.

2023 viste forskning fra SINTEF og TU Delft at CCS kan gi store utslippkutt i forbindelse med brobygging mot en liten prisøkning. 

Nå har forskerne undersøkt ti industrier med mulighet for CCS i sementproduksjon, stålverk, olje- og gassutvinning, prosessering av naturgass, raffinerier, skipsmotorer, tremasse- og papirindustri, gjødsel (urea), avfallshåndtering og CO2-fangst fra lufta (DAC).

Studien viser hvor mye utslipp CCS kan kutte i disse industriene og hvor mye det øker prisen på sluttproduktet og -tjenester som broer, vindturbiner til lands og til havs, skipsfrakt, trykte blader, avokado, øl, avfallshåndtering og flyreiser.

Figuren viser sammenheng mellom industriene i studien og tilknyttede sluttprodukter/tjenester. Figur: SINTEF.

 

Store utslippskutt gir små kostnadsøkninger

Resultatene viser at produkter som broer, vindturbiner, skipsfart og trykte blader, kan kutte utslippene med hele 50-80 prosent med under 2 prosent økning i prisen.

For avokado og øl vil utslippene reduseres med henholdsvis 35 prosent og 10 prosent, til en økt kostnad på under 1 prosent. CCS på et avfallsanlegg kan kutte alle utslippene, og øker kostnadene med 10 prosent.

Langdistanse flyreiser var det eneste avvikende funnet i studien. Fangst av CO2 direkte fra lufta har potensial til å kompensere for 100 prosent av utslippene fra fly, er det en betydelig kostnadsøkning for forbrukeren på 80 prostent.

Figuren viser hvor mye CCS gir i utslippskutt (ER) og kostnadsøkning (CI) for ni sluttprodukter. Figur: SINTEF.EF.

Starter opp med CO2-fangst på sementanlegg i Norge i 2025

Resultatene viser at økte kostnader ved å innføre CCS i de undersøkte bransjene kan dekkes med en liten økning i prisen på produktet. 

En pådriver av CCS i Norge er Heidelberg Materials, som skal begynne fange CO2 på deres sementfabrikk i Brevik i 2025, som en del av Langskip-prosjektet.

– Sett fra et samfunnsøkonomisk perspektiv så må vi prioritere hvor vi kan få de største CO2-kuttene per krone. Betong står for halvparten av iboende karbon i en referansebygning. Så «Langskipsementen» åpner for å bygge med klimanøytral betong, som er en verdensnyhet, sier Pia Prestmo, samfunnskontakt i Heidelberg Materials, sier Pia Prestmo, myndighetskontakt i Heidelberg Materials.

Dette arbeidet er gjort i forskningssenteret FME NCCS. Resultatene er publisert i Progress in Energy: Putting the costs and benefits of carbon capture and storage into perspective: a multi-sector to multi-product analysis.

Prosjektinformasjon

Prosjektnavn:

NCCS

Prosjektvarighet:

01.08.2016 - 23.02.2024

Kontaktperson:

Mona Mølnvik

Kontaktperson