Til hovedinnhold
Norsk English

Klare mål og samarbeid er viktig for å lykkes med nullutslippsprosjekter

Godt samarbeid ser ut til å være en suksessfaktor for å lykkes med klimaambisiøse byggeprosjekter. Illustrasjonsfoto: Berre/ SINTEF
Det viser erfaringer flere klimaambisiøse prosjekter.

Utslippsfrie prosjekter fører med seg mange utfordringer, Å holde fokus på utslipp samtidig som man utvikler løsninger og velger materialer, er en kompleks oppgave. I tillegg er det utfordrende å få hele leverandørleddet til å slutte seg til prosessen, og selve kontraktsstrukturen i bransjen gjør det ikke enklere. Kontraktstrukturen fokuserer på å avgrense hver enkeltes leveranse og ansvar. Når du ikke har noe insitament for å bidra utover din egen leveranse, stimulerer ikke det til samarbeid. Derfor trenger vi ekstra fokus på samarbeidsløsninger for å lykkes. 

Forskningssenteret for miljøvennlig energi FME ZEN (Zero Emission Neigbourhoods) har sett på løsninger for fremtidens nullutslippsbygg og -områder, og hva som skal til for å realisere nullutslippsprosjektene. Vi har blant annet undersøkt hvorfor gode miljøambisjoner ikke alltid blir realisert. Vi har også spurt hvorfor noen lykkes, og hvilke suksessfaktorer som ligger til grunn. 

For å få svar har vi intervjuet sentrale deltakere i tre klimaambisiøse prosjekter i Midt-Norge, med både private og offentlige utbyggere. Felles for disse prosjektene er at de var organisert med en form for samhandlingskontrakter, og en sterk involvering av byggherre. Prosjektdeltakerne poengterte at godt samarbeid er nøkkelen for å lykkes.  Videre identifiserte vi hva prosjektene oppfattet som suksessfaktorer for å lykkes med å realisere klimaambisjonene.  Svarene kan oppsummeres slik: 

  • Tydelige prosjektmål er en suksessfaktor i litteraturen som også bekreftes av alle parter i prosjektene. Målene må formuleres slik at alle forstår dem og at alle i prosjektet får eierskap til dem. 
  • Noen ganger er prioriteringer av målene uklare. Uklare prioriteringer trenger ikke bare å være blant de forskjellige partene i prosjektet, men kan også finnes innad hos partene. Dermed blir det viktig å sammenstille, tydeliggjøre og forankre prioriteringene hos toppledelsen. 
  • Kontraktene i prosjektet må muliggjøre samarbeid og legge til rette for å løse oppdragsgivers mål. Riktige forventinger rundt økonomiske rammer for det som skal bygges, og å legge til rette for god kommunikasjon og åpenhet, er nødvendig.  
  • For tidlig avgrensning av alternativer uten nødvendig kompetanse, fører til sub-optimalisering av prosjektet. Prosessledelse er en suksessfaktor; å ha riktig kompetanse til rett tid for å løse utforingene. 
  • Økonomi påvirker samarbeidsdynamikken, og den bør være i balanse med ambisjonene. Kontinuerlig kostnadskontroll gjør det enklere å ta fornuftige beslutninger, og sikrer at prosjektet utvikler seg innenfor de forventede rammene. 
  • Innflytelse i prosjektet, med hensyn til roller og ansvar, bør være avklart i kontraktene og støttet av en kultur preget av tillit, som forsterker mulighetene for samarbeid. 
  • Det er viktig at prosesser og verktøy henger sammen og blir effektivt kommunisert til alle parter i prosjektene, inkludert prosjektplan/-tidsplan, kommunikasjon og kommunikasjonskanaler. Planlegging er en suksessfaktor i prosjekter. Kommunikasjon bør involvere eieren, som er den viktigste beslutningstakeren. 
  • Informantene nevnte at den gode samarbeidskulturen de opplevde i prosjektene ikke kom av seg selv, men at det krevde hardt arbeid. 
  • Tillit er et grunnleggende element i samarbeid, som bygges på relasjoner og åpenhet. 

Les mer om mål og samarbeid i klimaambisiøse prosjekter

Ensuring Ambitious Goals - Barrieres and good practises in the planning and building process (ZEN report No 54-2024)

Perspectives on ambitious goals and collaboration (ZEN report No 65- 2024)

Prosjektinformasjon

Prosjektnavn:

FME ZEN

Prosjektvarighet:

01.01.2017 - 31.12.2024

Kontaktperson:

Ann Kristin Kvellheim

Utforsk fagområdene

Kontaktperson