Nesten 200 land har sluttet seg til FNs naturavtale. Hvordan skal næringslivet ta hensyn til naturmangfold og samtidig drive verdiskapende aktiviteter? Det er ikke alltid natur og verdiskaping går hånd i hånd, men er det mulig å få til et levedyktig samarbeid mellom disse?
- Vi tar opp dette fordi vi er midt i en naturkrise, hvor verdens land har blitt enige om å bevare 30 prosent av både hav og land, og forpliktet næringslivet til å rapportere på sin avhengighet og bruk av – og på virkning på – naturen, sier sjefforsker i SINTEF Ocean, Rachel Tiller.
Konferansen naturmangfold og næringsliv, som arrangeres 4. desember på Britannia hotell i Trondheim, diskuterer hvordan kunnskap og innovasjon kan løse naturkrisen vi står med bena godt planta i akkurat nå, hvor næringsliv, forskning og forvaltning ser på helhetlige løsninger sammen.
Siste nytt fra toppmøtet i Cali
Tiller drar snart til Colombia til naturtoppmøtet, COP 16, og tar med seg ny kunnskap derfra når hun åpner konferansen. Sammen med representanter fra blant andre NINA, Equinor, Veidekke og Store Norske skal hun diskutere samspillet mellom natur og næringsliv.
- COP16 er det første toppmøtet siden Naturavtalen ble inngått i desember 2022. Dette blir et implementeringsmøte, hvor land skal forhandle om operasjonaliseringen av handlingsplanen som skal inkludere indikatorer for hver av de 23 delmålene i avtalen. Det er dette som skal muliggjøre at stater – gjennom blant annet rapportering fra næringslivet - skal kunne melde inn sitt lands fremskritt mot å nå målene, forklarer Tiller.
I tillegg til bokbak med Thomas Hylland Eriksen og Marius Timman Mjaaland blir det liveinnspilling av forskerpodkasten Smart forklart. Der deltar konsernsjef i SINTEF, Alexandra Bech Gjørv, Statssekretær i Klima- og miljødepartementet Kjersti Bjørnstad (Sp) , administrerende direktør NINA, Norunn Sæther Mykebust, og byrådsleder Trondheim kommune, Kristian Dahlberg Hauge.
Konferansen avsluttes med julelunsj i Britiannia.