Til hovedinnhold
Norsk English

Kongelig besøk til MiNaLab

SINTEF, Oslo Science City, Universitetet i Oslo og Oslo kommune ønsket de kongelige velkommen (Foto: Kilian Munch)
Det danske kongeparet, det norske kronprinsparet og fem statsråder fra Norge og Danmark besøkte UiO og SINTEFs MiNaLab og Oslo Science City på det danske kongeparets første statsbesøk som Konge og Dronning av Danmark.

I SINTEF har vi lenge sagt at «Mikrobrikker er på alles lepper», og nå inkluderer det også det danske kongeparet, det norske kronprinsparet, tre danske statsråder og vår egen digitaliseringsminister Karianne Tung og forskningsminister Oddmund L. Hoel.

— Besøket er en stor anerkjennelse av Universitetet i Oslo og SINTEFs forskning innen sensorteknologi, kunstig intelligens og kvanteteknologi, og til dette laboratoriet, skriver Alexandra Bech Gjørv, konsernsjef i SINTEF, på sin LinkedIn.

Kongelige gjester med vertsskap i lokalene til Universitetet i Oslo. (Foto: Kilian Munch)
Konsernsjef i SINTEF Alexandra Bech Gjørv, Forskningssjef i SINTEF Digital Mats Carlin, Forskningsminister Oddmun Hoel, Miljøminister Magnus Henuicke, Utdannings- og forskningsminister Christina Egelund, Digitaliseringsminister Karianne Tung og Digitaliserings- og likestillingsminister Marie Bjerre.
Konserndirektør i SINTEF Digital, Trond Runar Hagen, med følge av fem statsråder fra Danmark og Norge (Foto: Aksel Faanes Persson)

Hun var vertskap for besøket sammen med Per Morten Sandset, viserektor ved Universitetet i Oslo, Eirik Lae Solberg, byråd i Oslo kommune og Christine Wergeland Sørbye, administrerende direktør i Oslo Science City. Avanserte teknologier er i en rivende utvikling, og grunnleggende for vårt moderne, høydigitaliserte samfunn.

— Mange land, inklusive Danmark, investerer tungt i slike teknologier som en del av sin strategi for å håndtere økte geopolitiske spenninger og for å sikre fremtidig konkurransekraft, skriver Bech Gjørv.

Dronning Mary av Danmark i MiNaLab (Foto: Den danske ambassade).
Kronprinsesse Mette Marit var begeistret over det hun fikk se inne i MiNaLab (Foto: Den danske ambassade).
Det norske kronprinspar og det danske kongepar inne i MiNaLab (Foto: Den danske ambassade).

Tett samarbeid med Danmark

SINTEF har mange samarbeid med danske aktører, og statsbesøket fra våre danske venner er en motivasjon for å forsterke dette arbeidet i tiden fremover.

De kongelige og statsrådene fikk en omvisning inne i makro- og nanoteknologi laboratoriet MiNaLab, hvor de ble ikledd beskyttelsesdrakter fra topp til tå. Dagen ble avsluttet med gallamiddag på slottet, hvor Kong Fredrik X i sin tale snakket varmt om besøket til MiNaLab og Oslo Science City.

— Han pekte på at en del av løsningen på de store samfunnsproblemene vi står foran finnes nettopp i kunnskapen som utvikles her, og var glad for det gode samarbeidet som nå forsterkes, skriver Christine Wergeland Sørbye, administrerende direktør i Oslo Science City, på sin LinkedIn.

I sin tale skriver Kong Fredrik X av Danmark følgende:

Nogle af de forudsætninger skabes allerede nu på MiNaLab i Oslo Science City, som vi besøgte i dag. Udviklingen inden for mikro- og nanoteknologi går hurtigt, og potentialet er lovende.

På laboratorierne skræddersys som eksempel materialer, der kan gøre solceller langt mere energieffektive i fremtiden. Jo mindre energitab, jo bedre energiudvinding og des mere energi per solstråle.

Teknologiske fremskridt er afgørende for vores 2030-målsætning, og vores mulighed for at lykkes øges, når det bedste fra begge vores lande bringes i spil på laboratorierne.

Her kan du lese hele talen til Kong Fredrik X av Danmark. 

De kongelige overvar signeringen av en samarbeidsavtale mellom Niels Bohr Instituttet ved Universitetet i København og Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (UiO). Avtalen skal stimulere forsknings- og innovasjonssamarbeid om kvanteteknologi og andre fremvoksende teknologier mellom våre to land.

De kongelige, statsråder og deres vertskap under besøket til Oslo Science City. (Foto: Kilian Munch)

Vil du vite mer om mikrobrikker og SINTEFs forskning på dette? Hør gjerne vår podkast-serie om mikrobrikker i «Smart Forklart».

 

Kontaktpersoner