Til hovedinnhold
Norsk English

Laboratoriene som tar oss inn i fremtiden

Forskningsleder Anders Valland i laboratoriet for maritime energisystemer viser fiskeri- og havminsteren det nye laboratoriet
Forskningsleder Anders Valland i laboratoriet for maritime energisystemer viser fiskeri- og havminsteren det nye laboratoriet.
To nye laboratorier skal teste energisystemer som skal gjøre skipsfarten grønn, og konstruksjoner som er nødvendige for havvind og annen energiutvikling offshore.

I snart 75 år har forskere ved SINTEF og NTNU testet, forsket og kartlagt havet. Den kunnskapen ligger i bunn når Norsk havteknologisenters to første laboratorier tas i bruk. 

Konstruksjonslaboratoriet og Laboratoriet for maritime energisystemer ligger på Torgard utenfor Trondheim og ble offisielt åpnet av og fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss 21. august 2024.

Forskningslederne for de nye laboratoriene holder snora for fiskeri- og havministeren
Forskningslederne for de nye laboratoriene holder snora for fiskeri- og havministeren på åpningsdagen 21. august. Foto: Kai T. Dragland

– Her er steder hvor grønt snakk blir til grønn virkelighet. Det er i Laboratoriet for maritime energisystemer man bidrar til å bygge fremtidens energisystemer for skip. Og det er i Konstruksjonslaboratoriet man gjennom testing og forskning av høy, internasjonal klasse finner de materialene og strukturene som skal fungere godt og effektivt på noen av verdens mest ugjestmilde steder. Derfor er begge viktige for utviklingen av norske havnæringer, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss. 

Populære testlaboratorier

I Konstruksjonslaboratoriet gjennomføres en rekke tester som er svært kritiske for havvind og annen energiutvikling offshore. Der tester forskerne blant annet hvordan fleksible rørledninger og strømkabler tåler bølgenes og havstrømmenes skiftende rytmer og intensitet. 

På den måten verifiseres kablenes styrke og levetid før de installeres ute i havet. 

Rørledningene og kablene frakter olje, gass, strøm og internettdata. Derfor er det ekstremt viktig å minimere risikoen for at disse milelange systemene i norsk og internasjonalt farvann brister eller går i stykker. 

Det gamle konstruksjonslaboratoriet ble etablert på 1980-tallet for å støtte Norges voksende offshore olje- og gassindustri. Siden da har laboratoriet blitt uunnværlig når det kommer til å møte de strukturelle utfordringene slanke marine konstruksjoner møter i hav over hele verden.

– Ekspertisen og erfaringen vi har fra undersjøiske strømkabler i olje- og gasstiden er avgjørende når Norge går over til fornybar offshore vindenergi og kan åpne laboratoriet på nytt, klar for en ny tid, sier forskningsleder i SINTEF Ocean, Naiquan Ye.

En av flere testrigger i Konstruksjonslaboratoriet
En av flere testrigger i Konstruksjonslaboratoriet. Foto: Kai T. Dragland

I Laboratoriet for maritime energisystemer testes og forskes det på dagens og fremtidens drivstoff og energisystemer. Laboratoriet er utstyrt med syv separate drivstoffsystemer som kan teste kjente og fremtidige drivstoff.  De er alle bygget for å kunne gjenskape forhold om bord på havgående fartøy. I tillegg er det også en batteritester for elektrisk drift av båter og skip.

Maritime aktører fra hele verden får her muligheten til å benytte et topp moderne forskningslaboratorium. Slik kan de forbedre nåværende fremdriftssystemer og finne nye og bærekraftige løsninger for sine skip.

– Vi åpner nå et av verdens mest avansert og komplette laboratorier for forskning på fremtidens energisystemer for skip, sier forskningsleder i SINTEF Ocean, Anders Valland.

Laboratoriet er en viktig bidragsyter i flere prosjekter som for eksempel det nystartede FME-prosjektet MarTrans hvor 65 partnere fra maritim industri og forskningsmiljø har som mål å redusere energiforbruket og erstatte fossile med fornybare drivstoff for å få fortgang på den grønne omstillingen av maritim sektor.

– Havteknologisenteret er kraftsamlingen som skal sikre at Norge også i fremtiden skal være en ledende nasjon i den grønne og digitale omstillingen av havnæringene, sier konsernsjef i SINTEF, Alexandra Bech Gjørv.

Om Norsk havteknologisenter

Norsk havteknologisenter har som helhet en kostnadsramme på rundt 10 milliarder kroner. Stiftelsen SINTEF har selv investert om lag 300 millioner kroner i laboratoriene på Torgard. Senteret blir et nasjonalt kunnskapssenter for havteknologi. Med et verdensledende utdannings- og forskningsmiljø, nye laboratorier og tett samarbeid med næringslivet skal senteret lede an i den grønne omstillingen av havnæringene.

Senteret får sitt hovedsete på Tyholt i Trondheim med store testbasseng, studentlaboratorier, verksted og kontor- og undervisningslokaler. I tillegg til de unike laboratoriene på Torgard omfatter senteret også fasiliteter og farkoster i Trondheimsfjorden, utenfor Hitra/Frøya og Ålesund. 

 

Kontaktpersoner