Til hovedinnhold
Norsk English

Marie-Laure Fontaine er utnevnt til sjefforsker i SINTEF

Marie-Laure Fontaine er utnevnt til sjefforsker for høytemperatur elektrokjemiske konverteringsteknologier i SINTEF. Foto: SINTEF/Werner Juvik
Utnevnelsen anerkjenner hennes betydelige bidrag innen høytemperatur elektrokjemiske konverteringsteknologier for bærekraftig kjemikalie- og kraftproduksjon, forskningstemaene hun nå er utnevnt til sjefforsker for i SINTEF, et av Europas største uavhengige forskningsinstitutt.

Fontaine har Ph.D. i materialvitenskap fra CIRIMAT Univ. Paul Sabatier Toulouse og en omfattende bakgrunn innen elektrokjemiske teknologier og keramisk prosessering som er anerkjent både nasjonalt og internasjonalt.

Hun har spilt en sentral rolle som fagperson og leder av store forskningsprosjekter, blant annet som områdeleder i FME Hydrogeni og koordinator av flere europeiske prosjekter. 

Marie-Laure Fontaine startet sin karriere ved SINTEF i 2006 i et internship og ble etter et år fast ansatt som forsker. Hun ble opprinnelig rekruttert for sin ekspertise innen sol-gel-kjemi (en metode for å produsere faste materialer via kjemisk syntese i væskeløsninger) anvendt på utvikling av fastoksid brenselceller (SOFC).

Hos SINTEF utviklet hun ferdigheter innen keramisk prosessering ved bruk av ulike teknikker som tape-casting, screen-printing og spray-coating for å designe og produsere flerlags keramiske strukturer for gass-separasjonsmembraner og brenselceller.

Grønn teknologi 

Etter en periode som forsker i CNRS ved IEM Montpellier i Frankrike, hvor hun utvidet sin kunnskap om mikrobølgeassistert syntese av metalliske nanopartikler, returnerte Fontaine til SINTEF i 2008.

Hennes hovedfokus har siden vært på å arbeide med gasseparasjonsteknologier for hydrogen-, oksygen- eller CO2-separasjon, og elektrokjemiske konverteringsteknologier for kraftproduksjon (brenselceller), og hydrogenproduksjon (dampelektrolyse) og kjemikalier (f.eks. konvertering av CO2- til hydrokarboner).

Hennes innsats har vært avgjørende for utviklingen av SINTEF til en globalt ledende forskningsaktør innen høytemperatur elektrolyseteknologi basert på protonledende keramiske materialer. Dette utgjør et vesentlig faglig bidrag til SINTEFs posisjon som en ledende aktør innen bærekraftig energiteknologi, og har tiltrukket seg betydelig samarbeid med internasjonale industripartnere, sier konserndirektør for SINTEF Industri Eli Aamot

Forskningsarbeidet har ikke bare fremmet teknologisk innovasjon, men også bidratt til økonomisk vekst og utvikling av nye arbeidsplasser innenfor grønn teknologi.

Bidraget til utslippsreduksjon kan bli betydelig 

Fontaines forskning kan få svært stor nytte for både industri og samfunn. Elektrokjemiske konverteringsteknologier bidrar til elektrifisering og kan gi nye veier for å redusere klimagassutslipp (høy effektivitet) og lette fangst av CO2, og det pågår nå en mange forsknings- og teknologiutviklingsaktiviteter som skal videreutvikle disse teknologiene til kommersiell bruk i stor skala. 

Forskningsaktivitetene hennes på protonkeramiske elektrolysører (PCCEL) har bidratt til å utvikle PCCEL-teknologien i Norge og Europa fra materialforskningsstadiet til utvikling av stacks (strukturer av sammenkoblede enkeltceller), i samarbeid med industrien.

Arbeidet med keramisk prosessering har gitt fleksibilitet i utformingen av multifunksjonelle arkitekturer og bygger inn bærekraftsaspekter som å redusere antall prosesstrinn eller å bruke matavfall som innsatsfaktor. 

Enestående kombinasjon av forskning og innovasjon 

Prosjektene hun har koordinert i rammeprogrammene H2020 og Horisont Europa definerer benchmark for denne type teknologier. Fontaine bidrar aktivt på en rekke internasjonale arenaer, og hennes evne til å utvikle nye prosjektideer og levere høykvalitetsforslag har resultert i en imponerende suksessrate på konkurransearenaene for forskningsmidler.

Gjennom sin karriere har Fontaine vist en enestående evne til å kombinere vitenskapelig forskning med strategisk innovasjon og utvikling. Hun har vært en drivkraft i utviklingen av SINTEFs infrastruktur for produksjon av keramiske flerlagsstrukturer for elektrolysører, brenselceller og høy-temperatur elektrokjemiske reaktorer for forskjellige anvendelser, noe som har resultert i etableringen av en pilotproduksjonslinje i samarbeid med verdens største produsent av tekniske keramer, CoorsTek og datterselskapet CoorsTek Membrane Sciences AS.

Aktiv kunnskapsdeler 

I tillegg til hennes tekniske og vitenskapelige prestasjoner, har Fontaine vært aktiv i kunnskapsdeling og utdanning av unge forskere. Hun har overført sin ekspertise innen keramisk prosessering til flere forskere og doktorgradsstudenter, noe som har styrket robustheten i SINTEFs forskningsgrupper.

Utforsk fagområdene

Kontaktpersoner