Til hovedinnhold
Norsk English

Ny oppskrift for å planlegge og bygge nullutslippsområder

Noen av pilotområdene til FME ZEN. Foto/illustrasjon f.v. øverst: Asplan Viak og DRMA, Andreas Kokkvoll, Zeiner Media, Bærum kommune
For første gang i Norge er det utviklet en metodikk for hvordan en kan planlegge for nullutslipp i hele områder, ikke bare for hus.

I Elverum har de testet ut metoden i pilotområdet Ydalir, og både skole, barnehage, og omsorgsbolig er bygd etter budsjettet.

Forskningssenteret for nullutslippsområder i smarte byer (FME ZEN) har i åtte år jobbet med hvordan en best kan nå visjonen med å utvikle bærekraftige nabolag med nullutslipp av klimagasser.

Sammen med partnere i både offentlig og privat sektor, og ved å prøve ut metoden i praksis i ni ulike prosjekter, har de nå kommet fram til en metodikk for hvordan dette kan la seg realisere.

– Denne rapporten er den femte og den siste i rekken, og beskriver blant annet vurderingskriterier og nøkkelindikatorer (KPI) som kan brukes i planlegging, gjennomføring og overvåking av nullutslippsområder, sier Marianne Kjendseth Wiik. 

Hun er hovedforfatter av rapporten Nullutslippsområder i smarte byer – definisjon, vurderingskriterier og nøkkelindikatorer.

Hvordan gjøre det i praksis

– Hva er egentlig ZEN-definisjonen?

– Det er et rammeverk som beskriver hvordan en best bør jobbe for å nå målet om nullutslipp når en utvikler områder og nabolag. Vi har delt det inn i seks hovedtema; klimagasser, energi, effekt, mobilitet, økonomi, byform og arealbruk.

Det er første gang et slikt rammeverk utvikles, og målet er at det skal tas i bruk på veien mot lavutslippssamfunnet i 2050.

I tillegg er det publisert en siste veileder som sier noe om hvordan en i praksis kan ta ZEN-definisjonen i bruk. Hver av de seks temaene, eller kategoriene som de omtales som, har hvert sitt kapittel i rapporten. Til hvert tema er det knyttet et sett med nøkkelindikatorer (KPI).

Et eksempel på en slik KPI er «materialer» i kapittelet om klimagasser. Her finnes blant annet informasjon om beste praksis når det gjelder materialbruk, og om hvilke metoder og tiltak som kan brukes.

Bruker kjente standarder

Det finnes også en ZEN-verktøykasse som gjør at man kan følge opp nøkkelindikatorene, og se hvor man ligger i forhold til ambisjonen.

– Vi bruker kjente standarder og metoder. Det finnes for eksempel en norsk standard for klimagassberegning for bygg, NS 3720, som vi har tatt som utgangspunkt og bygget videre på, forklarer Kjendseth Wiik.

FME ZEN har nå opprettet et samarbeid med Standard Norge om å utvikle en teknisk spesifikasjon for nullutslippsområder.

– Den retter seg mot kommuner eller private eiendomsutviklere og vil handle om hvordan en kan bestille og utvikle et nullutslippsområde.

Pilotprosjekter som omfatter 30 000 innbyggere

ZEN-senteret har ni pilotprosjekter fordelt over hele landet. Pilotprosjektene omfatter til sammen et areal på mer enn 1 million m2 og over 30 000 innbyggere. Et av dem er Ydalir i Elverum.

– Målet er at Norge skal bli et nullutslippssamfunn i 2050. Vi ønsket å bli med i FME ZEN fordi vi tar målet på alvor. Og etter åtte års samarbeid med forskningssenteret sitter vi igjen med mange nye erfaringer og kunnskap, sier Anna-Thekla Tonjer, prosjektleder for utvikling av Ydalir bydel.

Tonjer har vært tett på FME ZEN i prosessen med å utvikle rammeverket, altså ZEN-definisjonen.

Det er bygget barnehage, en skole som rektor omtaler som drømmeskole, blant annet på grunn av godt inneklima og lysforhold, og omsorgsboliger. Det er også bygget noen eneboliger, og det skal nå bygges rekkehus og lavblokker.

Et flott utstillingsvindu

– Hva er dine råd til de som ønsker å prøve ut dette?

– Man kan være med på så mange møter man vil, men det er først når vi virkelig starter å jobbe med dette at en gjør seg sine egne erfaringer. Det er egentlig bare å kaste seg ut i det, sette høye ambisjoner og samtidig godta at det nok ikke blir perfekt.

– Bruk god tid på å lese rapportene og sett deg inn i metodikken, og ta kontakt med forskerne og vi som har erfaringer med å jobbe med det i praksis.

Involvering av innbyggerne og lokal tilpasning er andre viktige momenter. Ikke alt lar seg gjennomføre like godt.

I Ydalir måtte de avfinne seg med at de ikke ville skåre høyt på mobilitet, fordi på et lite sted er ikke kollektivtrafikken godt utbygd sammenlignet med større byer.

– Dette er en ny måte å tenke og jobbe på, og det vil alltid være krevende i starten. Regler og lovverk henger etter. Samtidig er det utrolig motiverende. Både skolen og barnehagen er blitt veldig flotte og populære blant befolkningen, det er som et slags utstillingsvindu.

Et viktig budskap som hun håper vil virke motiverende på andre, er at de fikk på plass både skole, omsorgssenter og barnehage uten å gå utover budsjettet.

Ny rapport vil hjelpe til god planlegging

Multiconsult er en av partnerne i prosjektet, og forretningsutvikler Elisabeth Wærnes har ledet engasjementet i FME ZEN. Hun har erfaring med å jobbe som rådgiver for nullutslippsbygg og områder.

– Det å jobbe med nullutslipp for hele områder er å ta det et langt skritt lengre sammenlignet med enkeltbygg. Det har vært veldig interessant og samtidig mer komplekst fordi det involverer så mange aktører og beslutninger.

Flere av partnerne har kommet med tilbakemeldinger på at det har vært vanskelig å skjønne hvordan en skal ta i bruk metodikken, som hvilke beslutninger som skal tas når. 

Wærnes har vært en av pådriverne for at det i tillegg til selve beregningsmetodikken bør lages gode beskrivelser av hvordan man bør arbeide med dette i en prosessrapport som vil ligge klar i løpet av høsten.

Rapporten viser hvordan en skal jobbe steg for steg. Den setter opp en tidslinje som blant annet beskriver når en bør jobbe med de ulike nøkkelindikatorene.

Håp for nye nabolag

– Det er forståelig at dette kan virke overveldende. Jeg tror prosessrapporten kan gjøre det mer oversiktlig.

– Det er viktig å først ha en helhetlig plan for hva som er viktig for akkurat dette prosjektet, prioritere, og gjøre ting i riktig rekkefølge. Jeg kan ikke få sagt nok hvor viktig det er med god planlegging, og begynne tidlig nok.

Hun er veldig spent på hvordan kommuner og utviklere av større områder kommer til å ta i bruk metodikken framover.

– Å følge en slik metodikk når nye nabolag utvikles, er ikke bare positivt for klima og miljø, men også for trivsel og lønnsomhet i det lange løp. Det håper jeg fler og fler får øynene opp for.

Prosjektinformasjon

Prosjektnavn:

FME ZEN

Prosjektvarighet:

01.01.2017 - 31.12.2024

Kontaktperson:

Ann Kristin Kvellheim

Kontaktperson