Til hovedinnhold
Norsk English

Ny veileder for brannteknisk prosjektering

Illustrasjonsfoto: Trøndelag Brann- og Redningstjeneste
Veilederen gir råd om analytisk brannteknisk prosjektering av trekonstruksjoner i bygg der preaksepterte ytelser i veiledningen til de norske byggereglene (TEK17) ikke kan benyttes.

Det er forskningssenteret FRIC, som ledes av RISE Fire Research med NTNU og SINTEF som forskningspartnere, som har utarbeidet veilederen.

– Veilederen vil bidra til å heve kompetansen hos brannrådgivere, og dermed øke kvaliteten på de branntekniske analysene. Den kan også gi en mer enhetlig praksis blant rådgiverne. Konstruktører kan også finne nyttig informasjon her, sier seniorforsker Kathinka Leikanger Friquin i SINTEF.

Beskriver metodikk og datagrunnlag

Veilederen beskriver metodikk som kan benyttes i brannprosjekteringen, og gir oversikt over datagrunnlag som kan være relevant og nyttig. 

Metodene som beskrives er gitt i NS 3901 Krav til risikovurdering av brann i byggverk og SN-INSTA/TS 950 Analytisk brannteknisk prosjektering – Komparativ metode for verifikasjon av brannsikkerhet i byggverk.

Målgruppen er rådgivende ingeniører som utfører analytisk brannteknisk prosjektering av bygninger med trekonstruksjoner som plasseres i brannklasse 3 i henhold til veiledningen til forskrift om tekniske krav til byggverk fra 2017.

– Veilederen er ikke ment å være en lærebok, men gir anbefalinger om hvilke metoder, verktøy og data som bør benyttes, med referanser til litteratur som beskriver disse detaljert, understreker Leikanger Friquin.

– Den kan også være nyttig ved analytisk brannprosjektering av bygninger i brannklasse 1 og 2 med fravik fra preaksepterte ytelser.

Det forutsettes at brukerne har inngående kunnskap om metodene og erfaring med analytisk brannprosjektering.

Også relevant for konstruktører

Hovedfokus er knyttet til bærekonstruksjonen, men forhold knyttet til rømning, redning og brannspredning er også nevnt. Hovedkapitlene beskriver valg av analysemodell, aktuelle analysemetoder, brannscenario og beregninger av brannenergi.

Veilederen gir også viktig informasjon til konstruktørene (RIB) som dimensjonerer konstruksjoner for ulykkessituasjon brann.

Dokumentet er utarbeidet i samarbeid mellom Multiconsult, Rambøll, Asplan Viak, Treindustrien, RISE og SINTEF.

Les mer: Analytisk brannteknisk prosjektering av trebygninger i brannklasse 3 – Veileder for brannrådgivere og konstruktører

Kontaktperson