Til hovedinnhold
Norsk English

Nytt stort pilotprosjekt skal øke utnyttelsen av strømnettet med 25 prosent

strømledninger med gløende ledninger - illustrasjonsbilde
MaksGrid skal kombinere ulike tiltak for å bidra til å øke utnyttelsen av kraftnettet.
Det nye Pilot-E prosjektet MaksGrid skal teste ut løsninger som til sammen vil kunne øke utnyttelsen av strømnettet med 25 prosent.

Prosjektet skal jobbe med tiltak som nettselskapene selv kan gjennomføre og kontrollere i påvente av bygging av nytt nett.

– Strømnettet er hovedpulsåra i samfunnet vårt. Når hele samfunnet etterspør mer kraft må vi bygge mer nett og bruke nettet smartere. Derfor er det så viktig at vi fortsetter å støtte forskning og utvikling i vårt offentlig eide strømnett. Mer kapasitet i strømnettet gir flere muligheter for Norge, sa energiminister Terje Aasland i forbindelse med tildelingen av midler fra PILOT-E-ordningen, der MaksGrid fikk 26 millioner i støtte.

PILOT-E er en ordning som Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Enova står bak.

Kombinerer ulike tiltak

Manglende nettkapasitet er et økende problem, og er en reell barriere mot ønsket, grønn omstilling av det norske samfunnet. Bygging av nytt nett tar lengre tid enn det nye nettkunder er innstilt på å vente, er kostbart, og kan medføre økte klimagassutslipp og uønskede naturinngrep.

I MaksGrid skal nettselskap, teknologiselskap og FoU-leverandører sammen utvikle og teste ut nye løsninger for koordinert automatisk systemstyring, dynamiske overføringsgrenser og risikobasert drift og planlegging, og evaluere sammenheng og samlet virkning av disse løsningene.

Det unike i dette prosjektet er at det skal kombinere tre ulike tiltak for å nettopp bidra til økt utnyttelse av kraftnettet.

Det er gjort en del forskning på disse tiltakene individuelt. Vår hypotese er at det store potensialet for å øke utnyttelsen av nettet utløses først når tiltakene kombineres. Dette vil vi forsøke å få til i MaksGrid, sier Henning Taxt, forskningsleder i SINTEF Energi.

Henning Taxt
Henning Taxt, forskningsleder i SINTEF Energi

Sammensatte utfordringer løses i samarbeid

Utfordringene er imidlertid så sammensatte at en enkelt aktør ikke kan løse dem alene. The Norwegian Smart Grid Centre er initiativtaker til prosjektet og har jobbet målrettet og aktivt over en lengre periode for å samle nøkkelaktører til en felles innsats.

Vi i Smartgridsenteret ser at det er et enormt behov for forskning, utvikling og testing av ny teknologi og løsninger for å løse utfordringene i kraftsystemet. Vi har derfor gått sammen om å identifisere de mest presserende behovene og har brukt betydelige ressurser for å initiere akkurat dette prosjektet, i full overbevisning om at bransjen besitter engasjementet, viljen og kompetansen til å gjennomføre et så ambisiøst prosjekt. Sammen med DNV og SINTEF Energi, har vi samlet et veldig sterkt konsortium som står klare til å gyve løs på oppgaven, sier Jun Elin Wiik, Senterdirektør ved The Norwegian Smartgrid Centre. 

DNV har prosjektledelsen mens Statnett er prosjekteier. De ser stor verdi i å samarbeide for å løse problemstillingen, og erkjenner deres avgjørende rolle i reduksjon av klimagassutslipp:

For Statnett er Maksgrid et viktig prosjekt. . Vi har systemansvaret i det norske kraftsystemet og transmisjonsnettet er navet i det grønne skiftet. Elektrifisering og ny energiproduksjon i form av sol- og vindkraft krever større kapasitet i nettet. Vi bygger ny kapasitet i nettet, men vi jobber også for å utnytte eksisterende nett best mulig, sier Knut Styve Hornnes, seksjonsleder i innovasjon og teknologiutvikling i Statnett.

Fakta om MaksGrid: 

  • Deltagere: Statnett, Tensio, Glitre, Lede, Linja, Heimdall Power, Infinigrid, SnerpaPower AS, DNV, SINTEF Energi og The Norwegian Smart Grid Center (NSGC)
  • Prosjektperiode: 2024-2027

Utforsk fagområdene

Kontaktperson