Til hovedinnhold
Norsk English

Kjempegjennomslag i EU sikret flere nye prosjekter i hard konkurranse

Foto: Getty Images
SINTEF Digital har landet tre nye Pathfinder-prosjekter på ett år. – Veldig gledelig når vi vet at nåløyet er svært trangt, sier konserndirektør i SINTEF Digital.

EU-programmet Pathfinder finansierer «deep tech»-prosjekter med høy vitenskapelig og teknologisk risiko og ambisjon.  

I 2024 har SINTEF Digital lykkes med to søknader til Pathfinder Challenges, og en til Pathfinder Open. I denne søknadsrunden var suksessraten for Challenges på under sju prosent og Open på fire prosent. 

– At vi vinner slike prosjekter er et tydelig signal fra EU om at våre forskere hevder seg i verdensklassen, sier Trond Runar Hagen, konserndirektør i SINTEF Digital. 

Stor faglig bredde og variasjon  

Pathfinder er en del av EUs rammeprogram Horisont Europa, og finnes under søyle tre, som går under navnet «Åpen innovasjon». I rammeprogrammet er den etablert under Det europeiske innovasjonsrådet (EIC). Målet med Pathfinder er å støtte utvikling av banebrytende teknologier med kommersialiseringspotensial.  

Konserndirektør i SINTEF Digital, Trond Runar Hagen. Foto: Mari Aftret Mørtvedt / SINTEF

De tre prosjektene som nå har fått støtte er svært ulike, og viser noe av bredden som ligger i vårt institutt. De handler om alt fra å bruke frie former innen arkitektur til å redusere karbonmengden i betongkonstruksjoner, til å utvikle et medisinsk diagnostisk verktøy for vev ved hjelp av optiske mikrobrikker kjent som MEMS-metaflater. Felles for alle er at de bidrar til å oppfylle SINTEFs strategi om å skape teknologi for et bedre samfunn, sier Hagen. 

Instituttet leder to av prosjektene selv, mens det siste ledes av SINTEF Manufacturing. De tre prosjektene har et samlet budsjett for SINTEF Digital på 4,1 millioner euro, tilsvarende cirka 48 millioner norske kroner. Dette er budsjettet uten kompensasjonsordningen Retur-EU, som sikrer støtte fra Forskningsrådet.  

Tre innovative forskningsprosjekter  

De to prosjektene som nådde opp i Pathfinder Challenges er STACK og SCENE-B. I tillegg er OPTIPATH innstilt til finansiering under Pathfinder Open. OPTIPATH er nå i signeringsfase for kontrakt.  

STACK har som mål å utvikle nye verktøy for design og bygging av arkitektur med frie former.  Friformarkitektur handler om å skape spennende og unike bygninger som kan inspirere mennesker, samle lokalsamfunn og forbedre livskvaliteten. Bygg- og anleggssektoren står overfor utfordringen med å bygge bedre og mer miljøvennlige bygg, samtidig som man beholder de kreative ideene. STACK vil bidra til dette ved å kombinere avansert matematikk med moderne design- og byggemetoder, slik at vi kan bygge bærekraftig uten å begrense kreativiteten.  

Det unike med STACK er hvordan prosjektet ser på buede overflater i arkitektur, som lag. Dette åpner for nye og mer effektive måter å designe på. Dette vil ha en positiv effekt på hele byggeprosessen, fra design og produksjon til transport og bygging.  

SCENE-B, koordinert av SINTEF Manufacturing, har som mål å utvikle en mer bærekraftig additiv produksjonsprosess for betongkonstruksjoner i bygg- og anleggssektoren. Dette gjøres ved å kombinere ekspertise på tvers av SINTEF med akademiske og industrielle partnere i Europa. Konseptet bruker en spesialbetong utviklet av SINTEF Community, som gjør det mulig å erstatte stål med aluminiumsarmering og andre fibermaterialer laget av avfall. De tilnærmingene reduserer karbonmengden betydelig, også på grunn av utvidet bestandighet.  

I tillegg tillater dette bruk av uvasket sjøsand i stedet for den stadig knappere elvesanden, noe som bidrar til å redusere miljøbelastningen knyttet til råstoffutvinning. Sammen med SINTEF Community og arkitektavdelingen ved Warszawa University of Technology, skal SINTEF Digital introdusere nye designmetoder som reduserer materialbruk og optimaliserer prosessen for en gitt struktur. 

SINTEF Manufacturing skal sammen med Mechatronics Innovation Lab (MIL) og det finske teknologiselskapet Hyperion Robotics arbeide for å realisere den additive produksjonsteknologien. Målet er å kunne håndtere aspekter ved standardisering og skalerbarhet som støtter kommersialisering av den utviklede løsningen.  

OPTIPATH har som mål å utvikle et medisinsk diagnostisk verktøy for vev (histopatologi) ved optiske MEMS-metaflater. OPTIPATH koordineres av faglaget Mikro-Optikk. Søknaden nådde opp under sterk konkurranse, årets Pathfinder Open mottok 1119 søknader for et totalbudsjett på 136 millioner euro (dvs. ca. 45 innvilgede prosjekter av størrelse 3 millioner euro).  

Prosjektet er delvis en videreføring av HO2020-cascade ATTRACT-prosjektet MetaHiLight, hvor det strategiske samarbeidet med det Syddanske Universitet fortsetter (tidligere skrevet om i Aftenposten). I det nye konsortiet er også NIL Technologies, som posisjonerer seg til storskala metaflate-fabrikasjon. De vil bli en spennende samarbeidspartner for SINTEF MiNaLab i tiden fremover. Nytt er også at Pahnke-Lab fra Oslo Universitetssykehus er med.  

Disse er involvert i prosjektene:

  • STACK ledes av SINTEF Digital, og koordineres av Konstantinos Gavriil, med deltakelse fra Danmarks Tekniske Universitet og Zaha Hadid Architects. 
  • SCENE-B, som koordineres av SINTEF Manufacturing med SINTEF Community og SINTEF Digital som partnere. Oliver Barrowclough leder SINTEF Digitals innsats i prosjektet. 
  • OPTIPATH skal ledes av Karolina Milenko-Kuszewska (prosjektleder) og Christopher Dirdal (som arbeidspakkeleder), og skal involvere hele Mikro-Optikk faglaget. Prosjektet ledes fra Smarte sensorer og mikrosystemer. OPTIPATH vil kunne involvere bredere i avdeling Smarte Sensorer og Mikrosystemer, da det er åpenbare synergier i prosjektet til faglagene Medisinske Sensorer og BioMEMS (medisinsk diagnostikk), Anvendt Optikk (optisk systemdesign) og Krevende Miljøer (styringselektronikk).  

Kontaktpersoner