- Så vidt Njord Aqua vet, er vi den første til å gjøre slik deteksjon i sanntid, sier daglig leder i Njord Aqua, Øyvind Lernes. – Fisk som rømmer er en av de største utfordringene i oppdrettsnæringen i dag, og denne teknologien kan bidra sterkt til å redusere risikoen for dette.
I tillegg til å kunne oppdage hull i sanntid, kan programvaren skilte med å være uavhengig av type utstyr.
- Kameraet på undervannsroboten (ROV-en) filmer nota og en maskinlæringsalgoritme analyserer bildene i sanntid på en annen datamaskin. Dette betyr at dersom man har en videostrøm tilgjengelig kan metoden kjøres på denne, uavhengig av hvor den kommer fra, sier forskningsleder Sveinung Johan Ohrem i SINTEF.
Slik kan tids- og ressursbruken rundt merd-inspeksjoner tas kraftig ned, og det kan gjøre hverdagen for de som jobber ute på anleggene lettere:
- Dette avhenger av størrelsen på merdene, men vi antar at dette kan redusere tidsbruken med om lag 20 prosent. I dag krever slike inspeksjoner også bruk av mennesker og båter på anleggene. I framtiden kan oppgaven utføres av dronen alene, forklarer Lernes.
En annen fordel er at inspeksjonene blir mer nøyaktige. Programvaren er allerede trent på tusenvis av bilder med varierende sikt, lysforhold, vinkler og begroing. Og jo mer den tas i bruk, jo bedre blir den.
God nyhet for bransjen
Njord Aqua ser flere fordeler med programvaren:
- Teknologien gjør det i første omgang mulig å sikre at operatøren får med seg alle uregelmessigheter, den bidrar til å fjerne en del ulemper i forhold til menneske-maskin-problematikk og den gjør det mulig å gå videre til mer autonom overvåkning av infrastruktur under vann.
- Spesielt vil teknologien gi store fordeler på anlegg som er senket ned på dypere vann og som dermed ikke er så godt tilgjengelig for dykkerinspeksjoner. I tillegg bidrar teknologien til å redusere kostnader i stort omfang, noe som er nødvendig for en bærekraftig utvikling.
Ohrem hos SINTEF legger til: - Når vi nå har bevist at det er mulig å oppdage hull i sanntid fra en ROV som kjører en helt vanlig inspeksjonsrunde i en merd, ser vi for oss at dette kan bli den nye normalen innen slike inspeksjoner. I det pågående prosjektet med Njord Aqua, Måsøval og NTNU jobber vi også med å implementere autonome styringsmetoder for ROVen som vil effektivisere inspeksjonene ytterligere.
Overførbar teknologi
Både Njord Aqua og SINTEF ser for seg at teknologien også kan brukes til inspeksjon av andre offshore installasjoner som havvind, skip og olje & gass installasjoner.
Vinn-vinn samarbeid
Samarbeidet mellom Njord Aqua og SINTEF kom til via et Innovasjonsprosjekt i næringslivet (IPN) fra Norges Forskningsråd (NFR). Formålet med IPN er «å støtte bedrifter som sammen med partnere ønsker å gjennomføre et prosjekt som omfatter forskingsbasert innovasjon og/eller som skal demonstrere ny teknologi».
- Som et lite selskap ville vi ikke hatt mulighet til å utvikle dette uten hjelp og støtte fra IPN og Norges Forskningsråd. Til det er omfanget, kostnadene og risikoen altfor stor. Videre er dette svært avansert teknologi som det krever veldig høy kompetanse å utvikle, og gjerne fra flere fagfelt. Det er derfor nødvendig med et helt team for å løse oppgaven – noe som SINTEF har bidratt med, sier Njord Aqua.
- I IPN-prosjekter jobber SINTEF Ocean tett med industripartnere for å løse faktiske problemer hos dem. Dette er meget verdifullt fordi vi er med på å forandre prosesser og metoder i næringen, og vi bidrar til å utvikle teknologi som tas i bruk fortløpende. Den tette kommunikasjonen med industrien underveis er veldig verdifull siden vi da kan gjøre utviklingene og implementasjonene akkurat slik kunden ønsker det, legger Ohrem til fra SINTEF.