Til hovedinnhold
Norsk English

SINTEF tester hundre år gamle låvebjelker

Her testes styrkeegenskapene til en gammel bjelke etter NS-EN 408. Foto: Eskild Dahl
Mange gamle trebjelker kan gjenbrukes i bærekonstruksjoner i nye bygg. Men hvordan kan vi sortere brukte bjelker bare etter utseendet?

Ombruk av materialer er et av de mest effektive klimatiltakene for byggenæringen. Men brukte materialer må tilfredsstille samme krav som nye, til for eksempel bøyestyrke og elastisitet. 

Norsk Standard har utarbeidet en standard for visuell styrkesortering av ombruksbjelker, som nå er ute på høring. I den anledning har SINTEF fått tak i et parti med hundre år gamle bjelker som testes etter NS-EN 408, samme standard som brukes for nye materialer. 

Vi måler påført kraft og deformasjoner, og kan dermed si mye om styrken til bjelkene. Mange av dem har minst like gode egenskaper som nye materialer, forteller seniorrådgiver Sigurd Eide. 

Kan man vurdere kvaliteten uten å teste? 

Ombruksbjelkene er grå og på flere måter preget av tidens tann, det er ikke alltid lett å se kvaliteten på trevirket ved første øyekast. Likevel er det flere ytre kvaliteter som forteller mye om styrken til materialene. 

Før vi tester bjelkene, registrerer vi sprekker og hakk, hvor tette årringene er og hvordan materialene er skåret i forhold til fiberretningen i treet. De bør helst være skåret parallelt med fiberretningen, jo rettere, jo bedre. Fuktinnholdet blir også målt, sier Eide. 

Vi har derfor en ganske klar idé om hvilke bjelker som er sterke nok, før vi tester dem. 

Så langt har testene bekreftet forskernes vurderinger av hvilke materialer som vil bestå styrketesten. Resultatene fra testingen vil være nyttige innspill til standarden for visuell styrkesortering av ombruksbjelker, NS 3691-3.

Sigurd Eide forteller om testing av ombruksbjelker i SINTEFs laboratorium.

Sigurd Eide forteller om testing av ombruksbjelker i SINTEFs laboratorium.

Utforsk fagområdene

Kontaktperson