Mona Mølnvik, senterleder for NCCS og forskningssjef ved SINTEF, har blitt utnevnt til OG21 Technology Champion 2024 for sitt innflytelsesrike arbeid med utvikling og implementering av karbonfangst, -transport og -lagring (CCS). Prisen ble overrakt til Mona Mølnvik på OG21-forumet i Oslo.
«Dette er veldig overraskende og en stor ære. Jeg føler at jeg tar imot prisen på vegne av hele SINTEF og vår strategiske samarbeidspartner NTNU og andre fagakademier, og ikke minst industrien. Og så en stor takk til Forskningsrådet og Energidepartementet for mange tiår med støtte til utvikling av CCS-kunnskapsbasen og teknologien,» sa Mølnvik.
CCS for det 21. århundre
«Vi er likevel ikke i mål. I dag lagres det globalt 50 millioner tonn CO₂ per år, men det er fremdeles altfor lite. De utenlandske CO₂-utslippene som kommer bare fra eksporten av norsk olje og gass er 500 millioner tonn per år,» minnet Mølnvik om i sin takketale da hun mottok prisen.
«Så det er mye igjen før vi har oppe CCS som det tiltaket som trengs i forhold til globale klimaendringer. Denne prisen er en stor inspirasjon som gir motivasjon og masse stå-på-vilje, både hos meg og kollegene her i Trondheim og rundt omkring i Norge, som jobber hver dag, nesten 24/7, for at CCS skal bli den løsningen som verden trenger.»
OG21 Technology Champion-prisen deles ut årlig av OG21 – en av Norges nasjonale strategier for det 21. århundre – for å hedre ildsjeler som har vært avgjørende for nye teknologier for norsk sokkel.
I nominasjonen ble Mona Mølnvik beskrevet som en ivrig og generøs forkjemper for CCS, som har arbeidet for teknologiens fremgang både i Norge og internasjonalt de siste tiårene. Mange viktige milepæler har blitt nådd for CCS i denne perioden, men uansett omstendighetene mister Mona aldri synet av det overordnede målet og behovet for kontinuerlig fremgang. For eksempel var Langskip et stort fremskritt for Norge og CCS verden over, men vi vil trenge tusenvis av Langskip for å nå våre klimamål, og hun setter alltid dette i lys for å drive frem hele forskningsfeltet.
Monas visjon for å fremme CCS-feltet er forankret i samarbeid mellom forskningsinstitutter og industri. Effekten av dette samarbeidet kan sees i den omfattende innflytelsen fra FME-ene BigCCS (2009-2016) og NCCS - Norwegian CCS Research Centre (2017-2024), verdens største forskningsprosjekt for CCS, samt den tilliten FME-ene har opparbeidet seg, som førte til opprettelsen av senterets etterfølger, GigaCCS.
GigaCCS er et nytt forskningssenter for miljøvennlig energi (FME) som skal styrke Norges ekspertise innen CCS og støtte global implementering av CCS i gigatonnskala. Senteret ledes av Mona Mølnvik og har SINTEF Energi som vertskap. GigaCCS har åtte års finansiering fra 2025 til 2032, og bygger på samarbeidet og innovasjonene fra FME-forgjengeren NCCS, som avsluttes i år.
Tidligere har Mona vunnet den ettertraktede Green Award – som noen ganger omtales som CCS' olympiske gullmedalje – og i 2022 ble hun kåret til en av Norges 50 fremste tech-kvinner.