Til hovedinnhold
Norsk English

Skal forske på regjeringens opptrappingsplan for psykisk helse

Foto: Berre / SINTEF
Helsetjenesteforskere i SINTEF har fått i oppdrag å evaluere gjennomføringen av regjeringens opptrappingsplan for psykisk helse, som skal implementeres i årene 2023-2033.

I fjor sommer lanserte Helse- og omsorgsdepartementet regjeringens nye opptrappingsplan for psykisk helse. Planen har som overordnet mål at flere skal oppleve god psykisk helse og livskvalitet, og at de som har behov for psykisk helsehjelp skal få god og lett tilgjengelig hjelp. 

Satsingen er inndelt i tre innsatsområder: Helsefremmende og forebyggende psykisk helsearbeid, gode og tilgjengelige tjenester der folk bor og tilbudet til personer med langvarige og sammensatte behov.  

SINTEF har et sterkt fagområde på helse, og en lang historie med forskning og styringsdata på psykisk helsetjenester, og har nå fått i oppdrag å evaluere og gi kunnskap om gjennomføringen- og resultater av opptrappingsplanen. Nærmere bestemt gjennom en forskningsbasert følgeevaluering over ni år, som bygger på vitenskapelige perspektiver, prinsipper og metoder. Dette skjer gjennom systematisk innhenting og analyse av data underveis.  

I tillegg til å se nærmere på hvilke tiltak som iverksettes og hvordan, vil arbeidet evaluere effekter og resultater av opptrappingsplanen. Forskere fra NTNU og AHUS vil også bidra inn i arbeidet. 

– Evalueringen skal gi kunnskap om og hvordan tiltakene i planen bidrar til å oppnå mål for opptrappingsplanens innsatsområder. Vår rolle ligger i å framskaffe denne kunnskapen og rapportere tilbake til oppdragsgiver underveis, som i dette tilfellet er Helsedirektoratet, sier Jorid Kalseth, seniorforsker i SINTEF.  

Sterk økning i utfordringer knyttet til psykisk helse 

En viktig del av bakteppet til regjeringens nye opptrappingsplan ligger i behovet for å styrke den psykiske helsen og forebygging av psykiske plager og lidelser i befolkningen.  

Dette gjelder særlig blant barn og unge, hvor økningen i selvrapporterte psykiske plager har vært stor og i antall som søker behandling. Det er også en økning i unge uføre med psykisk helse-diagnoser.  

Regjeringen viser også til at selv om Norge har et godt utbygd tjenetestetilbud til personer med psykiske plager og lidelser, er det likevel mange som ikke får hjelp når de trenger det, og tilbudet til mennesker med langvarige og sammensatte behov er mangelfullt.   

For å møte disse utfordringene er det nødvendig å styrke tilbudet både i kommunene og i spesialisthelsetjenesten, samt forbedre samhandlingen innenfor og på tvers av ulike tjenester og sektorer. 

– Evalueringen er viktig fordi det vil gi kunnskap om utvikling i psykisk helse og livskvalitet i befolkningen, om utviklingen i befolkningens tilgang til psykisk helsetjenester og om tiltakene i opptrappingsplanen iverksettes og har den ønskede effekten, altså om målene som er satt blir nådd, legger Kalseth til.  

I arbeidet med å evaluere gjennomføringen av den nye planen vil SINTEFs forskere rapportere funn og gi vurderinger og anbefalinger tilbake til Helsedirektoratet, som danner grunnlag for eventuelle justeringer underveis. 

Utforsk fagområdene

Kontaktpersoner